Športové aktuality
4 min. čítania

Vo veci letného EYOF 2021 v Košiciach zástupcovia mesta na pôde SOŠV rokovali s podpredsedom vlády SR aj s vedúcimi predstaviteľmi SOŠV

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 18. marca (SOŠV) – Mestské zastupiteľstvo v Košiciach má v piatok 22. marca na mimoriadnom zasadnutí prijať konečné a záväzné stanovisko, či mesto naozaj chce, alebo nechce organizovať najrozsiahlejšie športové podujatie v histórii Slovenska - XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v roku 2021 v Košiciach. Rozporuplné dianie okolo príprav tohto podujatia slovenská verejnosť v posledných týždňoch sleduje s napätím. Východoslovenská metropola totiž v príprave prešľapuje na mieste, hoci do letného EYOF 2021 zostáva už len 28 mesiacov.

V pondelok, teda štyri dni pred konečným rozhodnutím, sa na pôde Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) uskutočnilo pracovné rokovanie zástupcov mesta Košice (viceprimátorka Lucia Gurbáľová, predseda komisie športu a poslanec MsZ Ladislav Lӧrinc a ďalší poslanec MsZ Ján Jakubov) s vicepremiérom vlády SR pre investície Richardom Rašim (vládou je poverený vedením rokovaní o letnom EYOF 2021) i s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom a s generálnym sekretárom SOŠV Jozefom Libom. Aj vicepremiér, aj mesto Košice mali záujem, aby sa toto rokovanie uskutočnilo na olympijskej pôde. SOŠV a mesto Košice sú dvoma signatármi kontraktu s hostiteľským mestom, tým tretím sú Európske olympijské výbory (EOV) – vlastník práv na EYOF.

„Rokovanie bolo veľmi pragmatické a bez emócií. Mesto Košice vie letný EYOF 2021 zvládnuť, pokiaľ sa bude držať podpísaného kontraktu. Jeho súčasťou je aj využitie Národného tenisového centra (NTC), v prípade EYOF plánovaného na využitie ako viacúčelová hala. Letný EYOF v Košiciach sa dostal aj do Programového vyhlásenia vlády SR – a dostal sa tam preto, lebo toto podujatie sa bralo komplexne, vrátane NTC. NTC je už pred vydaním stavebného povolenia a ak sa začne rýchlo stavať, jeho výstavba sa k termínu podujatia dá stihnúť,“ uviedol po rokovaní podpredseda vlády SR Richard Raši.

Vicepremiér potvrdil, že platí vládna garancia poskytnutia 12 miliónov eur na rekonštrukciu športovej infraštruktúry v meste a na organizáciu EYOF (vyčlenená suma na NTC je mimo tohto balíka, takisto ako suma na dedinu pre športovcov). „Ak sa mesto bude držať kontraktu, tento objem financií je dostatočný,“ dodal.

Zároveň však médiá informoval, že mesto Košice na rokovanie prišlo s úplne novým návrhom, aby vláda SR poskytla 10 miliónov eur na výstavbu inej multifunkčnej športovej haly. Predlohou pre ňu má byť hala v lotyšskej Liepaji s piatimi podlažiami a s celkovou plochou 18-tisíc metrov štvorcových. „Ale v čase, ktorý zostáva do letného EYOF 2021, sa to pri dodržaní zákonných podmienok objektívne nedá stihnúť. Nová multifunkčná hala v Košiciach by bola fajn, ale v prípade EYOF je to neskoro. V prípade EYOF ja ako multifunkčnú halu vnímam NTC,“ konštatoval Richard Raši.

Treba navyše dodať, že kontrakt s hostiteľským mestom obsahuje aj presný rozpis športovísk (jeho súčasťou je kandidátsky projekt aj tzv. master plan), na ktorých sa podujatie bude odohrávať, a že prípadná zmena niektorého z nich podlieha predchádzajúcemu schváleniu zo strany EOV. „Kontrakt s hostiteľským mestom je platný a zatiaľ ho nikto nepochybnil,“ pripomenul Richard Raši. To isté potvrdili aj najvyšší predstavitelia SOŠV.

„Nie vo všetkom sme pri rokovaní našli zhodu. Mesto Košice prišlo s novým návrhom na výstavbu multifunkčnej haly, ale je zrejmé, že na iné varianty, než sú uvedené v kontrakte, už čas nemáme. Za 28 mesiacov by sa technicky nedali realizovať. Apelujem na poslancov Mestského zastupiteľstva v Košiciach, aby v piatok prijali jednoznačné rozhodnutie – či už kladné, alebo záporné. Chceme mať prostredníctvom letného EYOF dôstojnú a výbornú prezentáciu Slovenskej republiky a vôbec si nepripúšťam, že by sme organizáciu tohto podujatia na Slovensku nezvládli. V prípade, že sa Košice vyjadria negatívne, máme formálne aj neformálne ponuky z iných slovenských miest zorganizovať toto podujatie,“ povedal po rokovaní prezident SOŠV Anton Siekel.

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV