Športové aktuality
2 min. čítania

Na Národný program rozvoja športu pôjde 95,85 milióna eur

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Národná rada SR schválila štátny rozpočet. Z rozpočtu kapitoly ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pôjde na Národný program rozvoja športu 95 851 205 eur. Zároveň parlament odsúhlasil, že na prevádzku športových zariadení, služieb fitnescentier, prevádzku umelých kúpalísk a prepravu lanovkami a lyžiarskymi vlekmi sa zníži daň z pridanej hodnoty na 10 percent.

Za zákon roka zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov. Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %. Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP, čo je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP).

Príjmy štátneho rozpočtu majú predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

Zámerom kapitoly Národného programu rozvoja športu v SR, na ktorý parlament vyčlenil 95,85 milióna eur, je vytvoriť optimálne podmienky pre rozvoj športu v rôznych formách a úrovniach a úspešná športová reprezentácia a propagácia Slovenskej republiky. Medzi cieľmi je zvýšenie podielu obyvateľov Slovenskej republiky zapojených do pravidelných pohybových aktivít a športu. Financie sú rozdelené do kapitol Šport pre všetkých, školský a univerzitný šport, Uznané športy, Národné športové projekty, Športová infraštruktúra, Prierezové činnosti v športe, Fond na podporu športu a Príspevky za zásluhy športovcov.

V rámci novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov poslanci trvalo znížili daň z pridanej hodnoty pre služby v oblasti športu (preprava lanovkami, lyžiarskymi vlekmi, prevádzka športových zariadení, služby fitnescentier, služby spojené s prevádzkou umelých kúpalísk) a zvýšili odvod z výťažku internetových hazardných hier z 22 na 27 %. Zvýšenie odvodu z hazardných hier bude účinné od 1. februára, zvyšok novely potom od 1. apríla budúceho roka, keďže už skôr zníženie dane odsúhlasili poslanci na prvé tri mesiace roka 2023.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV