Športové aktuality
13 min. čítania

Piatok na EH: Striebro mužskej hliadky 3xC1, bronz trapistky Špotákovej

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov
Hliadka 3xC1, zľava Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Alexander Slafkovský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na III. európskych hrách v Krakove-Malopoľsku získalo v piatok Slovensko dve medaily, jednu striebornú a jednu bronzovú. O striebro sa postarali v kanáli Kolna v Krakove vodní slalomári Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Alexander Slafkovský v 3cC1 mužov. Bronz vybojovala v ženskom trape na strelnici vo Vroclave Jana Špotáková. Zbierka slovenských medailí na EH 2023 sa už rozrástla na sedem (1-3-3).

Vodní slalomári v krakovskej Kolne mali predpoludním aj kvalifikáciu v C1 mužov i žien, z ktorej všetkých šesť našich lodí postúpilo do semifinále. V teqballe na krakovskom hlavnom námestí slovenská miešaná dvojica Rodman, Zušťáková postúpila do najlepšej osmičky a vybojovala cenné 5. miesto. V letných skokoch na lyžiach v Zakopanom popoludní na veľkom mostíku skákala Tamara Mesíková, ktorá si vybojovala postup do 2. kola. A v Mysleniciach súťažili Slováci vo štvrťfinálových dueloch v kickboxe. Žiaľ, všetci piati prehrali.

Striebornú radosť zažili v 3xC1 mužov Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš. Vo finále boli lepší len Nemci, ktorí Slovákov zdolali o 3,91 sekundy. Podujatie je pre vodných slalomárov zároveň aj majstrovstvami Európy.

Na kanáli pri rieke Wisla predviedli Mirgorodský s Beňušom čisté jazdy, dve trestné sekundy si v hliadkach pripísal len Slafkovský na štvrtej bránke. V cieli síce svietili Slovákom tri dotyky s bránkou, rozhodcovia po videozázname posúdili dve ako čisté. Nemci v zložení Anton Franz, Sideris Tasiadis a Timo Trummer zajazdili čisto a obhájili titul kontinentálnych šampiónov.

Špotáková má bronz z trapu

Jana Špotáková získala najcennejšiu seniorskú individuálnu medailu svojej kariéry. Na strelnici vo Vroclave vybojovala bronz v ženskom trape. Od začiatku súťaže strieľala výborne, zvládla kvalifikáciu a semifinále. Vo finále nestačila iba na Talianku Jessicu Rossiovú Satu Mäkeläovú-Nummelovú. Špotáková strieľala vo finále aj o olympijskú miestenku do Paríža, ktorú napokon získala Talianka.

Jana Špotáková počas finále na EH 2023 vo Vroclave
Jana Špotáková počas finále na EH 2023 vo Vroclave.
Foto
SOŠV

Špotáková v kvalifikácii obsadila štvrté miesto s nástrelom 119 bodov. Do druhého dňa kvalifikácie vstupovala na postupovom ôsmom mieste, keď trafila 71 terčov. V druhý deň zostrelila 48 z 50 holubov a v celkovom poradí sa posunula. Emma Kortišová, ktorá nahradil s problémami v chrbte absentujúcu Zuzanu Rehák Štefečekovú, skončila na nepostupovom 26. mieste (107). Víťazkou kvalifikácie sa stala Talianka Jessica Rossiová (123).

V semifinále bola v druhom rankingovom súboji Slovenka s 22 trafenými terčami najlepšia a do finále vstupovala z dobrej pozície. Po desiatich výstreloch viedla, avšak potom v tretej pätici výstrelov prišla séria štyroch nepresných a prepadla sa až na 4. pozíciu. Hrozilo, že na nej zostane. V pätnástom výstrele Elina Noora Antikäinenová z Fínska netrafila terč a pri rovnosti 10 bodov sa ako lepšia zo semifinále udržala v súťaži Špotáková. Tá mohla zostať v súťaži aj po 25 výstreloch, avšak posledný 25. terč netrafila a o bod mala lepšie skóre druhá Mäkeläová-Nummelová. Pre 37-ročnú rodáčku z Bratislavy to znamenalo stop v súťaži a bronzovú medailu.

Bez Slovákov bude mužské finále trapu. Adrián Drobný obsadil v kvalifikácii 15. miesto so ziskom 120 bodov. Erik Varga skončil 20. (119).

V kvalifikácii C1 mužov i žien všetky slovenské lode do semifinále

Alexander Slafkovský
Alexander Slafkovský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Piatok patril na divokej vode v krakovskej Kolne kanoistom. Muži aj ženy predpoludním absolvovali kvalifikáciu v C1 a popoludní súťažili v hliadkach 3xC1. V kvalifikácii C1 mužov i žien si všetky slovenské lode vybojovali postup do nedeľňajšieho semifinále. Piatim sa to podarilo už z prvej kvalifikačnej jazdy, Matejovi Beňušovi z tej druhej. Súťaže Európskych hier majú vo vodnom slalome aj status majstrovstiev Európy.

V 1. kole kvalifikácie singlistov bol v 44-člennom štartovom poli najrýchlejší Nemec Franz Anton s čistou jazdou a s časom 90,93 s. Z trojice Slovákov úradujúci vicemajster sveta Alexander Slafkovský- obsadil 12. miesto (s čistou jazdou stratil na lídra 2,73 s) a Marko Mirgorodský 15. miesto. (s jedným „ťukom“ stratil 3,41 s), čím sa zaručili postup do semifinále.

Už 40-ročný najstarší muž v štartovom poli Alexander Slafkovský po postupe povedal, že za 24 rokov v reprezentácii sa naučil, že kvalifikáciu nie je potrebné vyhrať. „Dnes bol cieľ postúpiť, vybudovať si dobrú pozíciu pred semifinále a nadobudnúť na vode pocit istoty. Samozrejme, v mojej jazde sa vyskytli chybičky, ale všetko som mal pod kontrolou. Samozrejme, v dôsledku toho môj čas nebol najrýchlejší.“

Marko Mirgorodský priznal, že predviedol jazdu na istotu: „Je to kvalifikácia, tak som nechcel príliš riskovať. Bola to zodpovedná postupová jazda. Posledné tri bránky som však zrejme podcenil a trochu som v nich stratil. V súťaži hliadok si ten záver budem musieť postrážiť.“

Matej Beňuš skončil v prvej kvalifikačnej jazde až 26., keď mal dva dotyky bránok. Mal výsledný čas 97,69 s, na postupové 20. miesto mu chýbalo 1,63 s. V druhej kvalifikačnej jazde si už počínal suverénne. Zajazdil čisto a jeho čas 93,99 s bol tretí najlepší. Vo finále sa predstaví 30 pretekárov, medzi nimi všetci traja Slováci.

„V prvej jazde som si dvakrát nepostrážil prednú špičku lode. Stálo ma to štyri trestné sekundy a odsunulo ma to mimo postupu. Našťastie, z druhej jazdy som postúpil. Išiel som na istotu a postrážil som si to. Ozajstné preteky budú až v nedeľu. Ale nebolo to celkom ono a tak, ako by som chcel. Od soboty som ležal s boľavými krížami. Dnes bol prvý deň, čo som sa v lodi vedel aj poriadne nakloniť. Ale hádam sa dnes aj v hliadkach dobre rozjazdím a v nedeľu to už bude dobré,“ komentoval Matej Beňuš.

Zuzana Paňková
Zuzana Paňková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Medzi singlistkami sa všetky tri Slovenky hneď v prvej jazde dostali do postupujúcej dvadsiatky. Spomedzi 36 štartujúcich dosiahla aj s jedným „ťukom“ najlepší čas Nemka Elena Liliková – 102,06 s. Zo Sloveniek si najlepšie počínala Zuzana Paňková na 6. mieste (s jedným „ťukom“ 105,58 s). Soňa Stanovská, ktorá vo štvrtok štartovala aj v súťaži v K1 a 3xK1, obsadila 10. miesto (s jedným „ťukom“ 107,12 s) a Emanuela Luknárová 19. miesto (s jedným „ťukom“ 111,19 s). Všetky si tak mohli ušetriť sily na popoludňajšiu súťaž hliadok 3xK1.

Zuzana Paňková povedala, že tréner jej ako prioritu dal postup z prvej jazdy a o druhej nech ani neuvažuje. „Viacmenej som s jazdou spokojná. Išlo sa mi celkom dobre, aj keď niekde som sa občas trošku zasekla a nebolo to také plynulé, ako by som chcel. Ale nemala už taký stres, ako kedysi.“

Ema Luknárová
Ema Luknárová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

 

 

 

 

 

Soňa Stanovská už mala za sebou tri štvrtkové jazdy v kajaku a prezradila, že pri rozjazdení sa cítila hrozne, ale potom sa všetko zmenilo. „Absolútne som nemala silu v zábere. Ale akonáhle som odštartovala súťažnú jazdu a pekne mi vyšli prvé tri bránky, už sa to so mnou viezlo celú jazdu. Bola som zrazu plná sily a loď sa mi naozaj pekne kĺzala. Po štvrtkových jazdách som bola večer poriadne unavená a dlho mi trvalo, kým som sa zotavila. Ale na druhej strane mi pomohlo, že trať som už poznala z predošlého dňa.“

Emma Luknárová postúpila z predposlednej postupovej pozície po 1. kole. „Postupne zo mňa síce opadol prvotný stres, ale s jazdou som nebola spokojná. Išla som veľmi opatrne, dávala som si príliš pozor a dávala som si zbytočne veľké nájazdy, čím som strácala. Našťastie, na postup to aj tak stačilo.“

Ženská hliadka 3xC1 na šiestom mieste

Hliadke našich singlkanoistiek obhajoba vlaňajšieho senzačného víťazstvá na európskom šampionáte v Liptovskom Mikuláši nevyšla. Trojica Soňa Stanovská, Zuzana Paňková a Emanuela Luknárová vyrazila na trať ako posledná, ale dievčatá v úlohe spolufavoritiek nepôsobili zohratým dojmom. O reálnosť využitia medailovej šance sa pripravili hneď v úvode, keď si pripísali po jednom dotyku bránok 3, 4, 5 a 9. Dôsledkom bolo osem trestných sekúnd. Potom ešte mali naše veľké problémy na 11. bránke.

Slovenky obsadili konečné 6. miesto sa stratou 14,48 s na víťaznú hliadku Češiek v zložení Gabriela Šatková, Tereza Fišerová a Tereza Kneblová. Na bronzové Nemky naše stratili vyše 10 sekúnd, takže medaila bola tentoraz naozaj priďaleko. Štartovalo 9 osádok.

Momentka z jazdy hliadky našich singlkanoistiek.
Momentka z jazdy hliadky našich singlkanoistiek.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Nečakané triumfy dvojice Rodman, Zušťáková v teqballe

Miešaná dvojica v teqballe Branislav Rodman, Karin Zušťáková prekvapila a postúpila z náročnej základnej D-skupiny, v ktorej mala za súperov páry z prvých šiestich krajín svetového rebríčka. Po výhrach nad Rumunmi Szabolcsom Ilyesom a Katalin Dakovou 2:0 i Francúzmi Lionelom Beyerom a Elisou Lancheovou (2:0) mali Rodman so Zušťákovou istotu postupu do ďalších bojov. V zápase o prvenstvo v skupine prehrali s poľskou dvojicou Marek Podkwap, Alicja Bartnická 0:2.

„Nemali sme práve najpriaznivejší žreb. Bol aj veľmi ťažko pochopiteľný, keďže sa nevychádzalo z postavenia v rebríčku krajín, ale posudzovali sa novozložené dvojice. Našťastie, my sme postúpili zo skupiny. Rumuni, ktorí by mali v pohode na prvú štvorku, v nej vypadli. Každý skupinový zápas bol pre nás dôležitý,“ hovoril Rodman a jeho kolegyňa o vystúpení v skupine doplnila: „Poliaci sú domáci favoriti. Všetky tri dvojice boli väčší favoriti ako my, nemali sme žiaden ľahší zápas. Sme radi, že sme sa dostali do najlepšej osmičky.“

Vo štvrťfinále narazili Rodman a Zušťáková na najväčších favoritov Leu Vasasovú s Balázsom Katzom z Maďarska. Súperi im veľa šancí nedali a vyhrali 2:0.

„Vo štvrťfinále sme neukázali nič, ale to isté neukázali ani Maďari. Asi sme sa uspokojili s postupom do osmičky a vzdali to v hlave. Nevyšli nám niektoré veci, ktoré nám vychádzajú,“ priznal Rodman. „V Maďarsku tento šport založili a Maďari v Európe dominujú. Bolo to predovšetkým o našich chybách. Viaceré veci sa nám nevydarili a v princípe sme duel prehrali my sami,“ doplnila Zušťáková.

Teqbalová miešaná dvojica Branislav Rodman, Karina Zušťáková na EH v Krakove.
Teqbalová miešaná dvojica Rodman, Zušťáková na EH v Krakove.
Foto
ČOV/BARBORA REICHOVÁ

Pre nepriaznivú predpoveď počasia na sobotu preložili zápasy v ženskej štvorhre teqbalistiek už na piatok večer. Slovenky Adriana Kecerová a Karina Zušťáková v úvodnom zápase C-skupiny prehrali s francúzskou dvojicou Amélie Julianová, Elise Lancheová 0:2 (-6, -7). Rovnakým výsledkom 0:2 (-10, -7) sa skončil zápas slovenskej dvojice proti dánskemu páru Nanna Lind Kristensenová, Mira Faenoe Dahlmannová.

Neskoro večer nastúpili Slovenky proti Nemkám Dane Hillmannovej a Stelle Glöcknerovej. V prvých dvoch setoch odohrali s nimi vyrovnaný zápas, ale tretí už bol jednoznačne v prospech Nemiek, ktoré vyhrali 2:1 (-11, 10, 5).

Stop pre všetkých piatich kickboxerov

Pre kickboxerov Filipa Baráka, Barboru Mayerovú, Michaelu Góralczykovú, Sebastiána Fapša aj Alexandru Filipovú bolo konečnou štvrťfinále. Barák vo full kontakte do 63,5 kg v aréne v Mysleniciach prehral s Faridom Aghamoghlanovom z Azerbajdžanu 0:3 (3:10, 4:13, 4:11). Rovnakým pomerom nestačila vo full kontakte do 60 kg Mayerová na Nórku Mariell Gaassan Straumeovú (0:3). V point fightingu do 60 kg Michaela Góralczyková nestačila na Fundu Gulecovú z Turecka (18:22).

Vypadol aj Sebastián Fapšo vo full contacte do 86 kg, kde bol nad jeho sily Zurab Ivaniadze z Gruzínska. Najvyrovnanejší súboj zviedla Alexandra Filipová vo full contacte do 70 kg. S Nemkou Aline Sophiou Sodjunuovou bola v prvých dvoch kolách aktívnejšia, rozhodlo však tretie kolo, v ktorom rozhodcovia častejšie bodovali Nemku. Tá vyhrala u dvoch arbitrov tesne 8:7, u jedného bola lepšia Filipová.

Mesíková postúpila do 2. kola skokov z veľkého mostíka

Na veľkom skokanskom mostíku HS-140 s umelou hmotou v Zakopanom sa Tamara Mesíková kvalifikovala do druhého kola a obsadila konečnú 30. priečku. V prvom súťažnom skoku namerali ešte nie 17-ročnej skokanke 94,5 m, v druhom o jeden meter menej. Rozhodcovia jej skoky ohodnotili 107,6 bodmi. Suverénnou víťazkou s náskokom takmer 30 bodov pred ďalšími súperkami sa stala Slovinka Nika Križnarová. Tá predviedla v prvom kole aj najdlhší skok dňa 137,5. Na skokanskom mostíku sa predstavilo 38 štartujúcich. Mesíková najdlhší skok mala ešte v skúšobnom kole, keď dopadla na hranicu 97 m. Predtým v tréningu jej namerali 90 m.

Piatkové výsledky na EH

Vodný slalom

Muži – 3xC1: 1. Nemecko (Anton Franz, Sideris Tasiadis, Timo Trummer) 101,69 s (0), 2. Slovensko (Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský, Matej Beňuš) +3,91 s (2).

C1, kvalifikácia: v prvej jazde 12. Alexander Slafkovský, 15. Marko Mirgorodský – postúpili do semifinále, v druhej jazde 3. Matej Beňuš (všetci SR) – postúpil do semifinále.

Ženy – 3xC1: 1. Česko (Tereza Fišerová, Tereza Kneblová, Gabriela Satková) 115,54 s (2), ... 6. Slovensko (Soňa Stanovská, Zuzana Paňková, Emanuela Luknárová) +14,48 (8).

C1, kvalifikácia: v prvej jazde 6. Zuzana Paňková, 10. Soňa Stanovská, 19. Emma Luknárová (všetky SR) – postúpili do semifinále.

Teqball

Miešaná štvorhra - D-skupina: Branislav Rodman, Karina Zušťáková (SR) - Szabolcs Ilyes, Katalin Daková (Rum.) 2:0 (10, 11), Lionel Beyer, Elisa Lancheová (Fr.) 2:0 (11, 5), Marek Podkwap, Alicja Bartnická (Poľ.) 0:2 (-5, -9). Štvrťfinále: Lea Vasasová, Balázs Katz (Maď.) – Rodman, Zušťáková 2:0 (3, 2).

Ženy – štvorhra, C-skupina: Adriana Kecerová, Karina Zušťáková (SR) - Amélie Julianová, Elise Lancheová (Franc.) 0:2 (-6, -7), Kecerová, Zuštáková - Nanna Lind Kristensenová, Mira Faenoe Dahlmannová (Dán.) 0:2 (-10, -7), Kecerová, Zuštáková - Dana Hillmannová, Stella Glöcknerová (Nem.) 1:2 (11, -10, -5).

Kickbox

Muži - full kontakt do 63,5 kg - štvrťfinále: Farid Aghamoghlanov (Azer.) - Filip Barák (SR) 3:0 (10:3, 13:4, 11:4).

Full contact do 86 kg – štvrťfinále: Zurab Ivaniadze (Gruz.) – Sebastián Fapšo (SR) 3:0 (7:1, 8:4, 10:3).

Ženy - full kontakt do 60 kg - štvrťfinále: Mariell Gaassan Straumeová (Nór.) - Barbora Mayerová (SR) 3:0 (13:8, 14:5, 14:10).

Full contact do 70 kg - štvrťfinále: Aline Sophia Sodjinouová (Nem.) – Alexandra Filipová (SR) 2:1 (7:11, 8:7, 8:7)

Point fighting - do 60 kg - štvrťfinále: Funda Gulecová (Tur.) - Michaela Góralcyzková (SR) 22:18.

Streľba

Muži – kvalifikácia trapu: 15. Adrián Drobný 120, 20. Erik Varga (obaja SR) 119.

Ženy – trap: 1. Jessica Rossiová (Tal.) 28, 2. Satu Mäkeläová-Nummelaová (Fín.) 26, 3. Jana Špotáková (SR) 17, ... v kvalifikácii: 26. Emma Kortišová (SR) 107.

Skoky na lyžiach

Ženy - veľký mostík HS-140: 1. Nika Križnarová (Slovin.) 277,4 b (137,5 m/132 m), ... 30. Tamara Mesíková (SR) 107,6 (94,5/93,5).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV