Športové aktuality
6 min. čítania

Naša „storočná“ hliadka 3xC1 pri premiére vodného slalomu na EH so striebrom

Ľubomír Souček, Krakov
Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský so striebornými medailiami z Európskych hier, ktoré sú zároveň aj medailami z majstrovstiev Európy.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Vodný slalom v piatok pribudol do historického zoznamu slovenských medailových športov na Európskych hrách. Postarala sa o to hliadka singlkanoistov v zložení Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský. V konkurencii 11 hliadok 3xC1 získali Slováci striebro, ktoré je zároveň aj striebrom z majstrovstiev Európy.

Pri premiére EH v Baku 2015 aj pri repríze v Minsku 2019 náš najúspešnejší olympijský šport (resp. odvetvie) v programe podujatia chýbal. Ale vzhľadom na to, že v blízkosti Krakova je tradičné dejisko medzinárodných súťaží na divokej vode s názvom Kolna, organizátori EH ho zaradili do programu. A Slovensko v ňom v piatok získalo svoju prvú medailu.

Naša trojica patrila medzi favoritov, a to nielen preto, že všetci traja jej členovia aktuálne patria do svetovej špičky, aj keď Mirgorodský len do tej širšej. Veď v disciplíne 3xC1 mužov je Slovensko už viac než štvrťstoročie najúspešnejšou krajinou na svetových i európskych šampionátoch. Vlani na ME v Liptovskom Mikuláši síce naši obišli bez zisku cenného kovu, ale to sa im v tejto disciplíne stáva naozaj zriedkavo.

Spokojnosť, striebro je super výsledok

Premožiteľa našli Slováci len v nemeckej osádke Sideris Tasiadis, Franz Anton, Timo Trummer. Tí po čistej jazde prešli cieľom v čase 101,69 s. Naši si pripísali jeden dotyk v štvrtej bránke (pôvodne im tam rozhodcovia v tejto bránke signalizovali až dva dotyky) a na víťazov stratili 3,91 s. Bronz získali Briti Ryan Westley, Adam Burgess, James Kettle.

„Ja som zľakol na tej štvorke, pretože po mojom prejazde sa bránka kývala. Potom sme štandardne za pochodu riešili situácie. Riešenia síce nevyšli vždy úplne v náš prospech, ale ,vykorčuľovali´ sme z toho našťastie so striebrom. Mali sme dotyk bránky a v strede trate sme spravili jednu chybu, takže sme obrazne povedané išli jednu bránku navyše. Nemci boli zdolateľní, ale dali sme im šancu,“ komentoval súťaž najstarší mužský účastník vodnoslalomárskych súťaži v Krakove, od marca štyridsiatnik Alexander Slafkovský.

„Hoci mám veľmi bohatú zbierku medailí, toto je pre mňa vôbec prvá z multišportového podujatia. Sú na nej olympijské kruhy, čo je pre mňa úplná novinka. A neklamali, keď hovorili, že je veľká a ťažká,“ poznamenal úradujúci vicemajster sveta v C1. Už siedmy raz bojuje o olympijskú nomináciu...

Saša dodal, že krakovská voda smerovaná z vedľa tečúcej rieky Wisla bola tradične lenivá, takže v hliadke sa naozaj dosť narobil. „Ale dôležité je, že sme začali dobre. Je pred nami víkend a v nedeľu sa pobijeme aj o individuálne medaily.“ Pripomeňme, že len víťaz v nedeľu vybojuje aj olympijskú miestenku do Paríža 2024 pre svoju krajinu.

Hliadka slovenských singlkanoistov na "plavbe" za striebrom.
Hliadka slovenských singlkanoistov na "plavbe" za striebrom.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Matej Beňuš si v piatok situáciu trochu skomplikoval tým, že v C1 musel namiesto jednej absolvovať až dve kvalifikačné jazdy. V dôsledku toho si pred súťažou hliadok nestihol odskočiť do hotela, v ktorom býva, a na slávnostný ceremoniál si medailový komplet musel požičať od kolegov z výpravy. „Chcel som si oblečenie zobrať cez obedňajšiu pauzu, ale napokon som sa nestihol otočiť,“ vysvetľoval 35-ročný strieborný medailista v C1 z OH 2016 v Riu de Janeiro.

„Mal som za úlohu neťukať a a všetko trafiť na prvý raz, čo sa mi skoro podarilo. Našťastie, po ranných dvoch jazdách som sa dobre zregeneroval a v súťaži hliadok som vládal o dosť lepšie ako ráno. Moja jazda bola veľmi dobrá. Žiaľ, na jednom mieste trate ma trochu chytil vodný ,valec´, takže v tom mieste sme niečo stratili. Striebro je však super. V súťaži hliadok je pre mňa z ME vôbec prvé, doteraz som mal len zlaté kovy,“ hovoril na margo súťaže jeden z najvyšších slalomárov na svete (196 cm).

Marko Mirgorodský išiel v hliadke za dvoma nadmieru ostrieľanými borcami ako tretí. „Išlo sa mi dobre. V strede trate sa nám síce pritrafila nepríjemná komplikácia, ale dobre sme sa s ňou popasovali. Môžeme byť spokojní, druhé miesto je super výsledok. Medaila vždy poteší,“ hodnotil Marko. Po medailovom ceremoniáli dodal: „Vodný slalom je na Európskych hrách po prvý raz. Je to podujatie, ktoré sa koná len raz za štyri roky, takže hodnota tejto medaily je pre mňa vysoká.“

Spolu majú 100 rokov a 38 európskych medailí

Pre Mirgorodského je to zo súťaže hliadok 3xC1 na európskych šampionátov po striebre z ME 2018 v Prahe-Troji len druhá medaila (okrem toho má dva kovy z MS – bronz z Čunova 2021 a striebro z Augsburgu 2022. Hoci už niekoľko rokov patrí medzi našu špičku, v ďalších prípadoch ho zo zostavy našej medailovej hliadky na MS či ME vytlačil najúspešnejší svetový pretekár v histórii, už 44-ročný Michal Martikán. Ten bol v hre o zaradenie do reprezentačnej trojice (a teda aj do boja o olympijskú miestenku) aj teraz, po tuhom kvalifikačnom súboji naňho však zostala len štvrtá priečka.

Naopak, dvaja naši veteráni sú ozajstní multimedailisti. Slafkovský má z ME v zbierke už 22 medailí (12-7-3), z toho 14 zo súťaže hliadok 3xC1 (9-4-1) a Beňuš 14 kovov (8-4-2), z toho 9 zo súťaže hliadok (8-1-0).

 Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Marko Mirgorodský na stoličkách pre vedúcu hliadku počas sledovania záverečnej jazdy Nemcov, ktorí Slovákov napokon predstihli.
Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Marko Mirgorodský na stoličkách pre vedúcu hliadku počas sledovania záverečnej jazdy Nemcov, ktorí Slovákov napokon predstihli.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Na záver jedna kuriozita. Keď sme si pre zaujímavosť pozreli dátumy narodenia členov našej trojice, zistili sme, že striebro v piatok získala „storočná“ hliadka. Slafkovský sa narodil 11. marca 1983, Beňuš 2. novembra 1987 a Mirgorodský 4. novembra 1998. Čiže spolu majú 100 rokov a 6 mesiacov!

Výsledky súťaže hliadok 3xC1 mužov na EH (zároveň ME): 1. Nemecko (Sideris Tasiadis, Franz Anton, Timo Trummer) 101,69/0, 2. Slovensko (Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský) 105,60/2, 3. Veľká Británia (Ryan Westley, Adam Burgess, James Kettle) 107,84/4.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV