Športové aktuality
4 min. čítania

Kuzminová suverénne vyhrala finálové stíhacie preteky SP a konečne sklopila všetkých 20 terčov!

Foto
TASR/Michal Svitok

Holmenkollen 23. marca (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová nadchla nórsky Holmenkollen v stíhacích pretekoch 9. finálového kola Svetového pohára. Ovácie nemali konca a obdiv pri jej víťazstve bol bezhraničný. Nasťa vďačne kývala divákom a roztvárala biatlonovú náruč. V nedeľu sa lúči s individuálnou kariérou, no už v sobotu si naplnila ďalší veľký sen, zvládnuť 20 výstrelov s presným zásahom do terča. Svoje záverečné vystúpenie v stíhačke absolvovala bez jedinej streleckej chyby ako jediná spomedzi všetkých 60 biatlonistiek na štarte. Záver poslednej stíhačky v kariére si očividne užila, keď dobiehala do cieľa s úsmevom na tvári. Na 10-kilometrovej trati suverénne zdolala druhú Nemku Denise Herrmannovú o 1:42,8 minúty. Tretia skončila Hanna Öbergová zo Švédska (+2:01,1). Ďalšia Slovenka Paulína Fialková obsadila až 35. priečku, keď musela odbehnúť osem trestných kôl. 
 

Malý glóbus v disciplíne získala Talianka Dorothea Wiererová, ktorá využila neúčasť dovtedajšej líderky a krajanky Lisy Vittozziovej. Kuzminová sa po triumfe posunula na tretiu priečku v hodnotení stíhacích pretekov a rovnako aj v celkovom poradí Svetového pohára. Na čele je Wiererová (894), ktorá má pred záverečnými pretekmi sezóny pred Kuzminovou náskok 50 bodov. Druhá je s mankom 42 bodov Vittozziová. 
 
"Čo viac povedať, asi len to, že sa mi splnil veľký sen, strelecký, potvrdila som, že viem strieľať, aj triafať a konečne sa to podarilo na krásne štyri nuly," radovala sa Nasťa Kuzminová a dodala: "Teraz môžem pokojne a šťastne ukončiť moju kariéru a už nebudem smutná, že sa mi niečo nepodarilo. Ešte sa pokúsim v nedeľu v pretekoch s hromadným štartom skoncentrovať, nastaviť, no dnes môžem povedať, že som si všetky moje športové sny splnila." 
 

Nasťa bola neustále jasne na čele, nikým neatakovaná, neohrozovaná. "Stíhačka je o kontaktoch, súbojoch, no mne sa podarilo užívať si tieto preteky od prvého metra po posledný, hlavne to záverečné kolo," usmievala sa. Aj vietor fúkal, no Nasti nič neprekážalo: "Mala som šťastie, predtým som si vyčerpala smolu, no teraz sa vždy, keď som začala strieľať, vietor upokojil. Na nástrele som dosť strieľala divoko, neustále som si nastavovala mieridlá, no v pretekoch mi niekto hore doprial. Lúčim sa, som úplne hore, takto som si to predstavovala. Bolo tu dosť Slovákov popri trati, prišli aj ďalší kamaráti, aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, aj Jozef Gönci, síce dnes už v inej funkcii, no vždy som ho ako športovca obdivovala. Veľmi si vážim, že ma prišiel podporiť." 

Výsledky - finálové stíhacie preteky SP na 10 km: 1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 28:25,9 min (0), 2. Herrmannová (Nem.) +1:42,8 (2), 3. Öbergová (Švéd.) +2:01,1 (1), 4. Olsbuová-Röiselandová (Nór.) +2:11,7, 5. Perssonová (Švéd.) +2:12,5 (1), 6. Eckhoffová (Nór.) +2:27,0 (4), ... 35. Paulína FIALKOVÁ (SR) +5:06,3 (8). Celkové poradie SP: 1. Wiererová (Tal.) 894 b, 2. Vittozziová (obe Tal.) 852, 3. KUZMINOVÁ 844, 4. Röiselandová 834, 5. Öbergová 681, 6. Mäkäräinenová 657, 7. P. FIALKOVÁ 649. Konečné poradie SP v stíhacích pretekoch: 1. Wiererová 327 bodov, 2. Röiselandová 312, 3. KUZMINOVÁ 309, 4. Vittozziová 301, 5. Mäkäräinenová 286, 6. Herrmannová 254. 

Podujatia a športovci
Šport
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV