SOŠV
Košice
3 min. čítania

V Košiciach trikrát na tému šport a fair play v podaní predsedníčky KFP SOŠV

Katarína Ráczová so študentmi Strednej športovej školy v Košiciach.
Foto
SŠŠ Košice

V dňoch 21. a 22. marca sa predsedníčka Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) Katarína Ráczová  zúčastnila na viacerých podujatiach v Košiciach.

Na úvod zavítala na pôdu Strednej športovej školy, ktorá poskytuje talentovaným športovcom kvalitné vzdelanie a súčasne vytvára podmienky na zabezpečenie náročnej športovej prípravy svojich žiakov. Škola sa pod vedením riaditeľky Tatiany Švecovej úspešne zapája do vedomostných a športových aktivít organizovaných SOŠV a participuje na výchove k olympizmu a na šírení olympijských ideálov.

Na veľmi vydarenom stretnutí sa hovorilo o antických olympijských hrách a o najkrajšom odkaze tohto obdobia, o posvätnom mieri, po ktorom tak túžime v súčasnosti. Trojnásobná olympionička a vicemajsterka sveta v šerme Katarína Ráczová študentom v pútavej prezentácii a následnej besede priblížila jedinečné zážitky z olympijských hier, vrcholovú prípravu športovca, ale aj súčasný význam a poslanie hnutia fair play.

Prostredníctvom krátkych videonahrávok predsedníčka KFP SOŠV prezentovala príbehy významných športovcov, ktorí dokázali, že človek môže byť čestný a zároveň úspešný v športe.

Katarína Ráczová na besede v Knižnici pre mládež mesta Košice.
Katarína Ráczová na besede v Knižnici pre mládež mesta Košice.
Foto
KPMMK

V Knižnici pre mládež mesta Košice sa uskutočnila už tretia beseda s predsedníčkou KFP SOŠV. Návštevníkom knižnice hovorila o náročnosti skĺbenia štúdia s vrcholovým športom, ale aj a o teroristickom útoku na izraelskú výpravu počas olympijských hier 1972 v Mníchove, či o bojkotoch olympijských hier 1980 v Moskve a 1984 v Los Angeles v kontexte súčasnej politickej situácie.ň

Tentokrát sa okrem športu hovorilo aj o knihách, čitateľskej gramotnosti mladých ľudí a o sile kníh zmeniť, alebo ovplyvniť zmýšľanie čitateľov. Účastníci besedy si aj vyskúšali vedomosti v novom kvíze Klubu fair play SOŠV, ktorý mal veľmi pozitívny ohlas.

Na záver svojho pobytu v metropole východného Slovenska sa Katarína Ráczová zúčastnila na slávnostnom vyhodnotení ankety Športová osobnosť Košíc 2023. Tento projekt vznikol v roku 2009 s cieľom vyhľadávať a morálne oceňovať osobnosti, ktoré v aktuálnej sezóne alebo hoci aj v dávnejšej minulosti dosiahli výnimočné športové úspechy, alebo sa svojim konaním v oblasti športu stali prirodzenými autoritami.

Momentka zo slávnosti Športová osobnosť Košíc. Katarína Ráczová v strede.
Momentka zo slávnosti Športová osobnosť Košíc. Katarína Ráczová v strede.
Foto
Mesto Košice

Absolútnym víťazom tohtoročnej ankety Športová osobnosť Košíc sa stal hokejový brankár košických „oceliarov“ Dominik Riečický. V kategórii Nádej si ocenenia v podobe umeleckej kovovej plastiky z dielne akademického sochára Jána Leška a dizajnéra Františka Záborského z rúk predsedníčky KFP SOŠV prevzali mladé talenty: Vladimír Dravecký ml. (ľadový hokej), Nikolaj Szilágyi (zápasenie) a Ráchel Závacká (vzpieranie).

V krátkom príhovore Katarína Ráczová pripomenula mladým športovcom, aby sa nezľakli prekážok, ktoré sa im určite postavia do cesty pri snahe naplniť svoje sny. Prehry sú súčasťou každodenného života, ako aj športu, ale dlhodobo môže byť úspešný len ten, kto má silu, disciplínu a vôľu pokračovať na ceste ďalej. Zároveň ich predsedníčka KFP SOŠV vyzvala, aby dodržiavali princípy fair play a nezabudli, že ozajstnú hodnotu majú len tie víťazstvá, ktoré dosiahnu čistými a čestnými prostriedkami.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV