Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

Pripomeňte si nezabudnuteľný olympijský Lillehammer 1994 prostredníctvom filmov aj výstavy!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Fotografia z výstavy k ZOH v Lillehammeri v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Nedávno sme si pripomenuli 30. výročie nezabudnuteľných zimných olympijských hier v nórskom Lillehammeri. Na nich sa vo februári 1994 odohrala olympijská premiéra výpravy samostatnej Slovenskej republiky.

Slovenský olympijský výbor (SOŠV) pri príležitosti tohto jubilea presne na deň okrúhleho výročia slávnostného otvorenia ZOH 1994 – 12. februára – v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu usporiadal stretnutie členov našej výpravy spred 30 rokov. Prišla naň viac než polovica z tých, ktorí v Lillehammeri boli.

Na spomienkové stretnutie pripravil SOŠV aj štyri videofilmy zo ZOH 1994. Jeden zachytával sľub našej výpravy, jej príchod do Lillehammeru a nástup na otváracom ceremoniáli, druhý najväčšie osobnosti hier aj fantastickú atmosféru, tretí účinkovanie Slovákov v individuálnych športoch a štvrtý spanilú jazdu nášho hokejového tímu, ktorý sa stal senzáciou hier a po smoliarskej štvrťfinálovej prehre v predĺžení s Ruskom obsadil napokon 6. miesto.

Všetky štyri filmy, ktoré z archívov Olympijskej multimediálnej knižnice MOV (TOML) a RTVS pripravil autor projektu Virtuálnej siene olympionikov zo Slovenska Stanislav Štefánik, sa na spomienkovom stretnutí tešili veľkej pozornosti zúčastnených.

Teraz si nielen účastníci hier v Lillehammeru, ale aj každý na Slovensku môže tieto filmy pozrieť na webovej stránke SOŠV www.olympic.sk. Vďaka spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) sú tieto videá prostredníctvom embedovania cez Olympic Channel na webe SOŠV dostupné našej širokej verejnosti. Vzhľadom na vysielacie práva sú však geoblokované výhradne na sledovanie na území Slovenskej republiky.

K spomínaným štyrom videám sme pridali ešte aj piate z dielne SOŠV. To zachytáva výstavu zaujímavých artefaktov zo ZOH 1994, ktorá mala v Slovenskom olympijskom a športovom múzea na prízemí Domu športu vernisáž práve počas stretnutia 12. februára. Výstava potrvá až do konca mája. Video približujúce vystavené exponáty si môžete pozrieť TU.

Každý, kto chová v pamäti krásne spomienky na Lillehammeri, ale aj tí, ktorí o týchto výnimočných hrách iba počuli, si na výstave môžu pozrieť napríklad to, ako vyzeralo oblečenie členov našej výpravy, štartové čísla, lyže, dresy či hokejky našich športovcov, ale aj rôzne lillehammerské suveníry, odznaky, maskotov, či napríklad aj jedlé taniere zo zemiakov.

Jednotlivé videá si môžete pozrieť po kliknutí na nasledovné linky:

 
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV