Šport a olympizmus
Komárno
2 min. čítania

Predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová na besede v Komárne o krásach života

Momentka z besedy - Katarína Ráczová (vpravo) spoločne s moderátorkou Danielou Kapitáňovou.

V rámci cyklu Sedem krás (o tom, čo hosť pokladá v živote za skutočne krásne) sa 19. októbra v Knižnici J. Szinnyeiho v Komárne uskutočnila ďalšia beseda o tom, čo robí náš život krajším. V minulosti boli hosťami tohto nevšedného programu také osobnosti slovenského kultúrneho a spoločenského života ako napríklad Oľga Feldeková, Iveta Radičová, Csongor Kassai, či Rasťo Piško.

Tentoraz do Komárna zavítala trojnásobná olympionička a predsedníčka Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) Katarína Ráczová. S poslucháčmi sa podelila o svoje skúsenosti a krásne zážitky, ale pripomenula aj to, čo ju v živote zarmútilo. Stretnutie moderovala spisovateľka Daniela Kapitáňová.

Katarína Ráczová v úvode ako „prvú krásu“ vo svojom živote opísala svoje detské roky. Bola obklopená obrovskou láskou a porozumením svojich rodičov, ktorí prežili hrôzy druhej svetovej vojny. Spomenula aj skutočný príbeh záchrany svojej matky a odvahu svojho otca, ktorý bol in memoriam vyznamenaný titulom Spravodlivý medzi národmi.  Je rada, že ich príbeh sa dostal na knižné pulty vo forme komiksu pre mládež pod názvom „Dozvedela som sa, že žiješ“.

Ako druhú krásu opísala malú, asi len tridsať minút trvajúcu slávnosť pasovania mladých úspešných šermiarov v malej košickej telocvični svojho prvého trénera Samuela Pačenovského. Táto slávnosť ju v detstve očarila a zároveň aj presvedčila, že šerm je ten šport, ktorému sa chce naplno venovať. Vďaka tým 30 minútam vie, aký pocit je zúčastniť sa na olympijských hrách, v mene olympijskej výpravy krajiny skladať olympijský sľub, ale aj to, čo znamená na vrcholných podujatiach stáť na stupni víťazov.

Medzi ďalšie krásy svojho života označila Katarína Ráczová svoju rodinu, ale aj prácu s deťmi, či už ako dobrovoľná trénerka alebo predsedníčka Klubu fair play SOŠV. V obidvoch funkciách sa snaží odovzdať mladej generácie svoje skúsenosti, ale aj presvedčenie, že len také víťazstvo má význam, ktoré sme dosiahli čistými a čestnými prostriedkami.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV