Športové aktuality
4 min. čítania

Netradičný šampionát pre muža, ktorý zmenil cyklistiku

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan získal prvý titul majstra sveta v roku 2015 v Richmonde.
Foto
TASR/ERIKA ĎURČOVÁ

Peter Sagan zmenil cyklistiku, zhodli sa viaceré osobnosti svetového pelotónu. Na slovenského Tourminátora, ktorý ako prvý muž histórie vyhral trikrát po sebe majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, čakajú v škótskom Glasgowe pravdepodobne posledné majstrovstvá sveta v kariére.  Tentoraz však nezabojuje len na ceste, ale aj v horskej cyklistike, kde chce vybojovať olympijskú miestenku do Paríža.

Petra Sagana čakajú v dejisku šampionátu dve disciplíny. Tridsaťtriročný pretekár už pri oznámení o ukončení cestnej kariéry avizoval snahu zabojovať o miestenku na OH v Paríži v cross country. Keďže Slovensko nie je momentálne na postupovej pozícií v horskej cyklistike, jednu zo šancí má práve na týchto majstrovstvách sveta. Preteky v cross country sa začínajú v sobotu 12. augusta o 16.30 h. Ešte predtým, v nedeľu 6. augusta pôjde Peter Sagan cestné preteky jednotlivcov.

Van Aert a Pidcock sú včerajší Petrovia

Peter Sagan
Peter Sagan. Ilustračné foto.
Foto
TASR

Pre Petra Sagana budú jeho trináste majstrovstvá sveta na ceste aj jednou z rozlúčok. Aj dvojitý štart na ceste a v teréne ukazuje jeho výnimočnosť.

Trojnásobný svetový šampión, víťaz 121 pretekov so štatútom UCI zanechal v modernej cyklistike veľkú stopu a to nielen svojimi výsledkami. Zmenil prístup k pretekaniu a inšpiroval novú generáciu jazdcov. V rozhovoroch to oceňujú popredné osobnosti tohto športu.

„Dnešní jazdci typu Van Aerta a Pidcocka sú včerajší Peter - on otvoril tento štýl pretekania. Bol prvý, kto pretekal agresívne a nemyslel len na bežný spôsob jazdenia. Otvoril filozofiu víťazstie v rôznych terénoch a rôznymi spôsobmi,“ povedal pre Velo dnešný šéf tímu Movistar a bývalý Saganov tréner Patxi Vila.

„Dnes mnohí chlapci na Tour robia to, čo Peter. Bol prvý, kto prišiel s niečím iným. Ukázal, že jeden jazdec môže vyhrávať vo zvlnených terénoch, v náročnejších kopcovitých etapách i v  šprintérskych koncovkách,“ uviedol pre Olympics.com Ján Valach, ktorý sprevádza Petra Sagana už niekoľko rokov.

Peter Sagan – zabávač a miláčik fanúšikov

Sagan je aj zabávač a miláčik fanúšikov. Mnohí spomínajú na jeho oslavy v štýle Forresta Gumpa či Hulka na Tour de France, či jeho jazdu na zadnom kolese v cieli pretekov Gent – Wevelgem. Trojnásobný majster sveta sa na pretekoch objavil aj s neoholenými nohami, zafarbil si bradu na zeleno a na pódium začal chodiť v lyžiarskych okuliaroch. Veci, ktoré sa vo veľmi tradičnom športe, akým cestná cyklistika je, nikdy predtým neudiali.

Peter Sagan aj počas vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2016 ukázal, že je veľký zabávač.
Peter Sagan aj počas vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2016 ukázal, že je veľký zabávač.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

„Peter urobil krok vpred. S ním sa začala súčasná cyklistika. Dosiahol toľko skvelých výsledkov, ale urobil aj nové kroky s inými aspektmi. Sponzori, sociálne médiá a imidž cyklistu - to všetko zmenil,“ povedal Saganov dlhoročný tímový kolega Daniel Oss.

„Po rokoch sa objavil cyklista, ktorý bol zábavný a cyklistiku nevnímal len ako šport. Ľuďom spríjemňoval sledovanie tohto športu. Zmenil cyklistiku tak, aby bola zábavnejšia,“ dodal Valach.

Víťaz etapy Tour de France a olympijský víťaz na horských bicykloch Tom Pidcock je jedným z jazdcov novej generácie, ktorí vyjadrili svoj obdiv k Slovákovi.

„Peter Sagan je tak trochu môj idol. Stále som jeho fanúšikom. Nielen preto, že je trojnásobným majstrom sveta, ale preto, že je to Peter Sagan,“ povedal Brit pred tromi rokmi.

O cestných pretekoch jednotlivcov

Trať nedeľňajších cestných pretekov, ktoré sa začínajú o 10.30 h, povedie z hlavného mesta Edinburghu do Glasgowa. Titul bude obhajovať Remco Evenepoel. V pretekoch na 271 km môže byť výhodou výtrvalosť. Do okruhu favoritov na triumf patrí aj Holanďan Mathieu van der Poel. Francúz Julian Alaphillippe získal tituly v rokoch 2020 a 2021, no od minuloročného ťažkého pádu bojuje s formou. Na začiatku týždňa potvrdil účasť druhý muž celkového poradia nedávno skončenej Tour de France Slovinec Tadej Pogačar, jeho premožiteľ Jonas Vingegaard z Dánska dal prednosť pretekom na španielskej Vuelte na prelome augusta a septembra. Miesto v dánskom tíme zaujme jeho krajan Mads Pedersen, ktorý triumfoval na svetovom šampionáte v roku 2019. Na technickom okruhu sa posnaží o čo najlepší výsledok trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorého bude podporovať Matúš Štoček.

Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike v cross-country na OH v Riu de Janeiro 21. augusta 2016.
Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike v cross-country na OH v Riu de Janeiro 21. augusta 2016.
Foto
TASR - Ján Súkup
Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV