SOŠV
4 min. čítania

Oslavy Olympijského dňa: Myslíme na všetky vekové kategórie!

Foto
SOŠV

Slovenský olympijský a športový výbor je v očiach verejnosti známy predovšetkým svojimi aktivitami smerom k športovcom či rozvoju pozitívneho vzťahu k športu u detí. Nemenej dôležitú úlohu však plní aj vo vzťahu k seniorom.

Spolupráca so Sokolskou úniou Slovenska

Sokolská únia Slovenska sa môže pýšiť skutočne bohatou históriou. Ide o celoštátne ústredné združenie, ktoré zabezpečuje telocvičnú, športovú, vzdelávaciu, kultúrnu, spoločenskú, vzdelávaciu a výchovnú činnosť na celoštátnej, ako aj na regionálnej, miestnej úrovni v sokolských župách a jednotách. Slovenský olympijský a športový výbor a Sokolská únia Slovenska nedávno podpísali memorandum o spolupráci. „Naším spoločným úsilím je upozorniť na to, že pohyb je v živote človeka  veľmi dôležitý vo všetkých vekových kategóriách. Pohyb nepotrebuje veľa investícií, stačí len pevná vôľa a chuť,“ pripomína Emília Fialová zo Sokolskej únie Slovenska.

Podpísanie Memoranda o vzájomnej spolupráci so Sokolskou úniou Slovenska
Podpísanie Memoranda o vzájomnej spolupráci so Sokolskou úniou Slovenska
Foto
SOŠV

Podpora únie zo strany olympijského hnutia spočíva jednak v hradení honorárov pre autorky skladby a lektoriek pohybových aktivít, jednak v materiálnej pomoci. „Až 140 sokoliek z Bratislavy, Brezovej pod Bradlom, Prievidze, Skalice, Trenčína, Trnavy a, samozrejme, aj z Gajár sa stretli koncom mája na slnkom zaliatom futbalovom štadióne v Gajaroch na spoločnom zocvičení skladby SPOLU, s ktorou vystúpia na XVI. svetovej gymnaestráde v Dornbirne,“ približuje nedávne májové podujatie, ktoré bolo prípravou na XVI. svetovú gymnaestrádu.

Spolupráca s Komisiou Slovenského olympijského a športového výboru pre ženy a šport

V rámci aktivít, prostredníctvom ktorých myslíme aj na seniorov milujúcich šport a pohyb, spolupracujeme aj s Komisiou Slovenského olympijského a športového výboru pre ženy a šport. Počas roka organizujeme množstvo zaujímavých aktivít, ako napríklad Seminár Aquafitnes, ktorý sa uskutočnil v prvej polovici tohto roka v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Členky Olympijského klubu Bratislava navštevujú hodiny Aquafitnes pod vedením Jany Labudovej, členky Komisie SOŠV pre ženy a šport, pravidelne už druhý rok.

Workshop Aquafitnes
Workshop Aquafitnes
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Úspešný projekt „Vykročte za zdravím“

Projekt „Vykročte za zdravím“ funguje už od roku 2013 a teší sa čoraz väčšej popularite. Je súčasťou pohybových aktivít Olympijského dňa a je určený seniorom. Projekt má celoročný charakter a v súčasnosti má viac ako 600 aktívnych cvičeniek, ktoré cvičia pravidelne počas celého roka. „Projekt Vykročte za zdravím ako súčasť osláv Olympijského dňa na Slovensku sa podieľa na spoločenskom živote človeka prostredníctvom rôznorodých pohybových aktivít, ktoré sú určené hlavne ženám v produktívnom a seniorskom veku,“ približuje projekt riaditeľka Oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková.

Nordic walking
Nordic walking
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Obsahom projektu sú pravidelné celoročné pohybové cvičenia, ktoré si našli medzi olympijskými aktivitami v regiónoch stabilné miesto. Naposledy to bol seminár vo Vysokých Tatrách, ktorého sa zúčastnilo 39 cvičeniek z Olympijského klubu Bratislava, Žilina, Košice a Vysoké Tatry. „Veľmi si vážim, že môžem byť súčasťou úžasného projektu pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru. Prežila som krásny víkend, počas ktorého som lektorovala rehabilitačné cvičenie SM SYSTÉM. Nechýbal ani ZDRAVÝ CHRBÁT alebo PILATES. Slnečné počasie sme využili na príjemnú prechádzku okolo Štrbského plesa s nordic walking paličkami,” priblížila jeden z pravidelných seminárov v rámci projektu Vykročte za zdravím lektorka Jana Jánošíková Kopáčová.

Olympiáda seniorov

Ďalšou z oblastí, prostredníctvom ktorej podporujeme pohybové aktivity našich seniorov, je spolupráca s Jednotou dôchodcov Slovenska. Tá v slovenských regiónoch pravidelne organizuje súťažné športové aktivity Olympiády seniorov. V tomto roku Slovenský olympijský a športový výbor prostredníctvom olympijských klubov materiálne podporí 13 podujatí.  

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV