Športové aktuality
14 min. čítania

Nedeľa na EH: Trapisti majú striebro, Paňková zachránila kanoistov, Mintálová v kajak krose piata

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov
Erik Varga, Adrián Drobný, Marián Kovačócy
Foto
SOŠV

Slovensko odchádza z Európskych hier napokon s ôsmimi medailami, jednou zlatou, štyrmi striebornými a troma bronzovými. V záverečný deň podujatia v Krakove a v regióne Malopoľsko sa o cenný kov postaralo družstvo mužov v tímovom trape Erik Varga, Marián Kovačócy a Adrián Drobný. Na strelnici vo Vroclave sa prebojovalo do finále proti Chorvátom, ktoré prehralo 3:7 a získalo striebro. Zo šestice slovenských kanoistov a kanoistiek, ktorí sa postavili na štart vo vodnoslalomárskom areáli Kolna, sa do finále prebojovala len Zuzana Paňková. V C1 žien obsadila 5. priečku. Takisto piata skončila v kajak krose Eliška Mintálová.

Po výbornej kvalifikácii prehrali trapisti finále s Chorvátmi

Erik Varga
Erik Varga
Foto
SOŠV

Marián Kovačócy, Adrián Drobný a Erik Varga získali na strelnici vo Vroclave strieborné medaily v tímovej súťaži v trape. Po výbornom výsledku v kvalifikácii bojovali vo finále o zlato s Chorvátmi 3:7.

Kovačócy, Drobný a Varga vyhrali vo Vroclave prvý set 13:10 a získali prvé dva body. Chorvátske trio Anton Glasnovič, Francesco Ravalico a Giovanni Černogoraz však rovnakým pomerom vyhralo druhé dejstvo, keď Slovákom tesne unikli viaceré terče. Tretia časť sa skončila výsledkom 14:14 a družstvá si delili po bode. Vo štvrtom sete netrafili na úvod Kovačócy s Drobným svoje terče a Chorváti získali náskok. Po vyrovnaní na 10:10 ušli z posledných troch výstrelov Slovákom dva a Chorváti sa úspešne dostrieľali k ďalším dvom bodom (5:3). Pred piatym kolom bolo jasné, že Slováci ho musia vyhrať, ak chcú ešte pomýšľať na zlato. Chorvátski strelci však mali opäť lepšiu mušku a vybojovali si zlaté medaily. Slovensko ukončilo Európske hry so ziskom striebornej medaily.

Trio Erik Varga, Marián Kovačócy a Adrián Drobný dosiahlo v kvalifikácii 218 bodov, čo je nový európsky rekord. Z 225 terčov netrafili Varga, Kovačócy a Drobný len sedem. Rovnaký výsledok dosiahli aj Chorváti. Oba tímy v rozstrele bojovali o to, ktorý z nich bude nasadený ako lepší do finále. Chorváti tento súboj vyhrali 6:5. Slováci od úvodu kvalifikácie veľmi dobre strieľali. Darilo sa najmä Kovačócymu, ktorý sa predstavil vo Vroclave prvýkrát až v záverečný deň. Kovačócy trafil všetkých 75 terčov.

„Kvalifikácia dopadla skutočne výborne. Zastrieľali sme aj európsky rekord. Vo finále to už bolo náročnejšie. Mali sme ťažkých súperov. Chorváti patria medzi najlepších vo svete. Vedeli sme, že to budeme mať skutočne náročné. Snažili sme sa zo všetkých síl, ktoré nám ku koncu už aj chýbali. Striebro považujem za veľmi dobrý úspech,“ hodnotil po finále Adrián Drobný.

Dvadsaťsedemročný strelec, ktorý sa streľbe venuje popri práci, bol na Európskych hrách poriadne vyťažený. Za štyri dni odstrieľal tri náročné súťaže. V individuálnej súťaži i v mixoch s Janou Špotákovou mu k účasti v boji o medaily chýbal len jeden bod. Napokon mu to vyšlo v tímovom trape.

„Bola to moja prvá účasť na Európskych hrách a hodnotím ju veľmi dobre. V individuálnej súťaži mi chýbal na postup do finále jeden terč, rovnako aj v mixoch. Bolo to vždy o vlások, chýbal aj kúsok šťastia. Počas celého podujatia som bojoval a nakoniec to dnes vyšlo. Medaila pre mňa osobne znamená veľa,“ dodal Adrián Drobný.

Marián Kovačócy
Marián Kovačócy
Foto
SOŠV

Zuzana Paňková sa výkonnostne posunula

Zuzana Paňková dosiahla 5. priečkou najlepší individuálny výsledok slovenského vodného slalomu na Európskych hrách, ktoré boli zároveň aj majstrovstvami Európy. Vo vodách Wisly v areáli Kolna Slováci dosiahli striebro v hliadkach 3xC1 a trikrát boli vo finále individuálnych pretekov.

Paňková, ktorá bola v semifinále piata, išla od úvodu finále agresívne a v hornej časti trate bola rýchla. Pri prejazde osemnástou bránkou však chybila, dve trestné sekundy ju napokon v konečnom účtovaní stáli medailu. Napokon obsadila 5. pozíciu. Od bronzovej Mallory Franklinovej ju delilo 1,78 sekundy. Na víťaznú Nemku Elenu Lilikovú, ktorá tiež mala jeden dotyk bránky, stratila 5,74 s.

Zuzana Paňková
Zuzana Paňková na Európskych hrách v Krakove.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Dúfala som v postup do finále. Verila som si, cítila som sa dobre, ale nepovedala by som, že som naisto čakala účasť v desiatke. Vlani na ME v Liptovskom Mikuláši mi to tesne nevyšlo. Za ten rok som sa výkonnostne posunula a som rada, že som sa postarala o najlepší individuálny výsledok nášho vodného slalomu na tomto podujatí,“ povedala Paňková, ktorú pred štartom trochu trápila presilená ľavá ruka. „Jazdiť sa s tým však dá,“ usmiala sa.

Zuzana Paňková priznala, že náročná trať s „lenivou“ vodou (len dve z desiatich finalistiek ju prešli čisto, bronzová Britka Mallory Franklinová dokonca nazbierala až šesť trestných sekúnd) jej celkom nesedela a dala jej poriadne zbarať, ale dobre sa s ňou popasovala: „Celkove som s mojou jazdou spokojná. Je mi ľúto len toho jedného ,ťuku´ v poslednej presadenej bránke číslo 18. Išla som do nej sa tým, že mi prejazd môže vyjsť, ale ,ťukla som´. V pretekoch Svetového pohára som bola v tomto roku dvakrát vo finále, tak som si pred štartom povedala, že na to mám. Podarilo sa mi prvé finále na ME medzi ženami a je to super,“ hovorila Zuzana.

Zverenka trénera Petra Murcka v predošlej sezóne sezóne jazdila K1, C1 aj kros, ale v tejto zo súťažného programu kajak zatiaľ vypustila. „Môžem sa teraz lepšie zamerať na C1, nie som totálne zničená a cítim, že som sa za ten rok zlepšila v kanoe zlepšila. Na blížiacich sa ME do 23 rokov u nás doma v Čunove však pôjdem aj v kajaku,“ prezradila.

Osemnásťročná Košičanka (narodená 25. novembra 2004) je multimedailistka z juniorských majstrovstiev sveta i Európy, ale už sa výrazne presadzuje aj medzi ženami. Hoci je stále veľmi mladá, v singlkanoe medzi ženami štartovala už na MS 2021 v Čunove. Tam skončila osemnásta, rovnako ako o rok neskôr v Augsburgu. Na ME 2021 v Ivrei bola v C1 devätnásta, vlani v Liptovskom Mikuláši už dvanásta, keď ju zhruba desatina sekundy stála postup do finále. Na ME 2021 aj 2022 však bola členka zlatej slovenskej hliadky 3xC1.

Zatiaľčo trojica našich mužských singlkanoistov, z ktorej ani jednému v nedeľu postup do finále nevyšiel, už na mládežnícke roky zabudla, naše dievčatá v tejto disciplíne sú všetky mladučké. Preto si v tejto fáze sezóne na rozdiel od chlapov nemôžu dovoliť dlhší oddych. Onedlho totiž budú v Čunove súťažiť na majstrovstvách Európy do 23 rokov. „Ja budem doma oddychovať len tri dni a potom už pôjdem trénovať do Čunova. V kategórii do 23 rokov chcem na domácej vode získať medailu,“ netajila ambície Zuzana Paňková.

Hoci olympijskú miestenku do Paríža 2024 v Krakove vybojovala len víťazka pre Nemecko, nedeľňajší výsledok Paňkovej môže mať veľký význam aj pre olympijskú kvalifikáciu, aj keď hlavným podujatím roka budú majstrovstvá sveta 19. – 24. septembra v Lee Valley pri Londýne. Ak by sa tam niektorej z našich singlkanoistike nepodarilo vybojovať priamo olympijskú miestenku, do hry s počítaním miesteniek môže významne vstúpiť práve krakovský výsledok.

Krakovské prekliatie Sone Stanovskej

Soňa Stanovská sa po dojazde semifinále v cieli radovala, pretože mala pocit, že by čas mohol vystačiť na postup do najlepšej desiatky. Napokon zostala jedno miesto pod finále. Na desiate postupové miesto stratila pol sekundy.

Soňa Stanovská
Soňa Stanovská
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Hore som išla dobre, v dolnej časti mi jeden prejazd cez valec nevyšiel podľa predstáv. Myslím si, že som tam nechala viac ako tú pol sekundu, ktorá mi napokon chýbala na finále. Inak som bola s jazdou spokojná. Pekne mi to kĺzalo a cítila som sa dobre,“ uviedla Soňa Stanovská. „Na Európskych hrách som išla až päť disciplín. Som veľmi dobre trénovaná, takže ani pri jednej jazde som nemala nejakú krízu.“

Stanovská si v Krakove už zvykla, že medaila, alebo finále jej tesne utekajú. „Pri poslednom štarte v pretekoch SP v Krakove som bola tiež jedenásta asi o desatinu sekundy. Mali sme tu aj viacero juniorských šampionátov sveta a Európy a vždy som bola štvrtá. Dúfam, že toto prekliatie prelomím,“ povzdychla si.

Emanuela Luknárová obsadila 17. pozíciu. Išla síce čisto, ale na trati hneď hore na jednom mieste nabrala stratu, ktorú už nedokázala zlikvidovať.

„Som rada, že moja jazda bola čistá a dokázala ju dokončiť v dobrom tempe. Aj spodok som zvládla kvalitne. Najviac ma mrzí bránka číslo päť, v ktorej som stratila veľa cenných sekúnd. To ma stálo postup do finále. Trocha som sa viac položila do valca, nechytila správnu rýchlosť. Voda ma trocha stiahla, musela som si neplánovane prehodiť pádlo, čo ma stálo veľa času. Možno preto nebudem v noci ani spať. Naozaj ma to veľmi mrzí,“ povedala Emanuela Luknárová.

Slováci na ME prvýkrát bez finále v C1 mužov

Matej Beňuš
Matej Beňuš
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Prvýkrát v ére samostatnosti neboli slovenskí kanoisti vo finále na majstrovstvách Európy v C1 mužov. Európske hry sú aj majstrovstvami Európy. Z tria Slovákov v semifinále C1 mužov bol najlepší Matej Beňuš. Predviedol čistú jazdu, avšak v porovnaní so súpermi bol pomalší a skončil na 12. priečke. Od finálovej desiatky ho delilo 79 stotín sekundy. Za Slovincom Benjaminom Savšekom, ktorý semifinále vyhral, zaostal o 5,25 sekundy.

„Vrchnú časť som zvládol veľmi dobre. Rozhodujúci bol spodok. V závere boli nepríjemné kombinácie, v ktorých som trochu postrácal. Hlavne na tej poslednej bránke, kde Kubo Grigar včera stratil medailu. Pre nás pravákov bola tá bránka veľmi nepríjemná. Stratil som tam určite dve sekundy. Napriek tomu som si po dojazde myslel, že to na finále bude stačiť. Nemám byť prečo na seba nahnevaný. Niekde mi to jednoducho dobre nekĺzlo. Viacero favoritov sa dnes do finále nedostalo a naopak, prebojovali sa tam viacerí slabší kanoisti. Ja som bol v pretekoch Svetového pohára v tomto roku dvakrát druhý a tí, čo ich vyhrali, dnes skončili na 15. a 16. priečke,“ povedal Matej Beňuš.

Marko Mirgorodský mal veľké problémy na 15. bránke, kde sa dostal do valca, a potom „ťukol“ na 19. bránke a napokon skončil na 18. pozícii.

„Trochu som sa trápil s traťou. Nebola to ideálna jazda, ale viacero pretekárov malo s touto traťou problémy. Na viacerých miestach som mohol ísť lepšie, v podstate všade som mal menšie straty. Najväčšiu som nabral na pätnástke. Prvá časť sezóny je za nami a ja sa musím dobre pripraviť na tú druhú, ktorá bude dôležitejšia. Verím, že tam sa mi to podarí vylepšiť a pridám nejaké finálové umiestenie,“ uviedol Marko Mirgorodský.

Alexander Slafkovský
Alexander Slafkovský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Alexander Slafkovský nabral veľkú časovú stratu už v hornej časti trate, dostal po dve trestné sekundy na 7. a 13. bránke a čas mu stačil na 20. priečku. Ani čisté jazdy by Mirgorodskému a Slafkovskému nestačili na finále.

„Paradoxne, cítil som sa pred jazdou dobre, ale zradila ma štvrtá bránka. Vedel som, že je to v nej päťdesiat na päťdesiat, či budem mať dobrú vodu, alebo nie. Žiaľ, vytiahol som si tam Čierneho Petra a nabral som stratu. Väčšia chyba prišla na siedmej bránke, kde som cítil, že mi špičku začína brať pod vodu, tak som to musel rýchlejšie pretočiť a zachraňovať situáciu. V dôsledku toho som nešiel tak, ako som chcel a ťukol som. Nechápem druhý dotyk bránky. Proste som chcel využiť vodu, ale vošiel som priamo do tyčky a to som už vedel, že je po nádejach na finále, pretože Krakov je špecifická voda. Dúfam, že v tomto kanáli nikdy nepôjdem žiadne veľké preteky,“ povedal vlaňajší vicemajster sveta a trojnásobný majster Európy v C1 Alexander Slafkovský.

V kajak krose Eliška Mintálová celkove piata, Paňková desiata

Eliška Mintálová.
Eliška Mintálová.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

V nedeľu popoludní vyvrcholili aj súťaže v kajak krose mužov i žien. V štvrťfinálových súbojoch štvoríc žien si z našej dvojice lepšie počínala Eliška Mintálová, ktorá vyhrala druhé štvrťfinále a postúpila do najlepšej osmičky. Zuzana Paňková skončila v treťom štvrťfinále na treťom mieste a tým skončila. Obsadila konečné 10. miesto. Mintálovej púť sa skončila v prvom semifinále, v ktorom skončila tretia za Ukrajinkou Viktoriou Usovou a Taliankou Stefanie Hornovou. Jej súperky si napokon vybojovali zlato a bronz.

Eliška Mintálová celkove obsadila 5. miesto, čím vyrovnala výsledok Zuzany Paňkovej so súťaže singlkanoistiek v klasickom slalome. V mužských štvrťfinálových súbojoch Slovensko nemalo zastúpenie.

Naše ženy teda v individuálnych disciplínach v Krakove prevýšili mužov, z ktorých vo finále súťaže kajakárov Jakub Grigar obsadil šieste a Martin Halčin deviate miesto. Muži sa však mohli pochváliť jedinou našou medailou, ktorú za druhé miesto získala hliadka 3xC1 v zložení Slafkovský, Beňuš, Mirgorodský.

Zuzana Paňková.
Zuzana Paňková.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

„Ukázalo sa, že štvrtú protivodnú bránku som prešla akoby povodnú, teda odhodila som si ju. Bola som v tom vedomí, že som ju prešla. Dnes som sa na vode veľmi dobre cítila – aj som vládala, aj som vedela, čo mám robiť. Naozaj my preto mrzí, že som nepostúpila až do toho finále. Postupne sa v kajak krose zlepšujem a myslím si, že keď sa tejto disciplíne budem v tréningu poriadne venovať, raz to bude veľmi dobré,“ hovorila na margo semifinálovej jazdy Eliška Mintálová. Jej výsledné piate miesto – teda najlepšie spomedzi nepostupujúcich semifinalistiek – vzišlo z času, ktorý dosiahla v sobotňajšej kvalifikácii.

Zuzana Paňková bola spomedzi nepostupujúcich štvrťfinalistiek v kvalifikácii druhá najrýchlejšia, takže celkove skončila desiata. „Bolo to náročné, pretože do šestnástky sa dostali samé dobré baby. Štart som mala dobrý, ale potom sa stalo to, čoho som sa obávala – ja aj Mallory Franklinová sme sa prevrátili, takže som stratila šancu na postup,“ komentovala lakonicky. Dodala, že kajak kros ju celkom baví a chce sa mu aj ďalej venovať.

Výsledky – EH 2023 v Krakove a Malopoľsku

Vodný slalom

Muži - C1 muži, semifinále: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 95,52 (0), ... 12. Matej Beňuš 100,77 (0), 18. Marko Mirgorodský 103,88 (2), 20. Alexander Slafkovský (všetci SR) 104,89 (4).

Ženy - C1 ženy, finále:  1. Elena Liliková (Nem.) 109,67 (2), 2. Klaudia Zwolinská (Poľ.) 110,29 (0), 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) 113,63 (4), ... 5. Zuzana Paňková (SR) 115,41 (2), v semifinále: 11. Soňa Stanovská 115,86 (2), 17. Emanuela Luknárová (SR) 117,65 (0).

Ženy – kajak kros, finále: 1. Viktoria Usová (Ukr.), 2. Ricarda Funková (Nem.), 3. Stefanie Hornová (Tal.), ... celkove 5. Eliška Mintálová, 10. Zuzana Paňková (obe SR).

Streľba

Trap - tímová súťaž mužov – finále: Chorvátsko (Anton Glasnovič, Francesco Ravalico, Giovanni Černogoraz) - Slovensko (Adrián Drobný, Erik Varga, Marián Kovačócy) 7:3.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV