Šport a olympizmus
3 min. čítania

Olympionici si v najväčšej reštaurácii sveta pochutia na rôznych maškrtách

pp, olympics.com
Foto
olympics.com

Slaná treska so zemiakovou kašou, mleté bravčové mäso s thajskou bazalkou alebo ryžou basmati, smažené krevety s omáčkou chermoula, jahňacie mäso na mätovej šťave. To je len malá vzorka pokrmov, ktoré budú k dispozícii v najväčšej reštaurácii sveta. Otvoria ju už o dva mesiace v olympijskej dedine v Paríži.

Od 12. júla sa otvorí jedáleň olympijskej dediny, ktorá bude mať počas Hier XXXIII. olympiády nepretržitú 24-hodinovú prevádzku. Kapacita jedálne bude 3500 miest. Športovci a športovkyne sa v nej budú môcť najesť v akúkoľvek hodinu dňa. Kuchári sú pripravení vydať denne 40-tisíc porcií jedál.

„Dobrá strava je pre športovcov dôležitá. Podporuje aj ich výkony. Menu bolo prispôsobené vrcholovým športovcom zo všetkých kontinentov z viac ako 200 národov,“ povedal Laurent Pasteur, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sodexo Live!, ktorá bude mať stravovanie na starosti.

Každý deň bude v ponuke 40 rôznych druhov jedál zo štyroch tematických kuchýň – francúzskej, ázijskej, africko-karibickej a svetovej. Cieľom je, aby si každý športovec našiel niečo podľa svojich predstáv. Navyše nebude chýbať ani šalátový bar, gril s mäsom a prílohami, sekcia syrov, pečiva, teplý bufet, dezerty a široká ponuka ovocia.

Okrem jedla sa budú môcť v priestore jedálne naučiť, ako pripraviť jedno z najznámejších francúzskych jedál – bagetu. V dedine bude pekáreň, v ktorej sa budú konať workshopy pre športovcov.

„Každému z nás bolo jasné, že v dedine musí byť pekáreň. Chceme v nej piecť vlastné bagety. A popritom budeme organizovať aj workshopy pre športovcov, kde ich budeme učiť, ako sa bagety tvarujú, dávajú do pece či vyberajú,“ vysvetlil šéfkuchár spoločnosti Sodexo Live! Stéphane Chicheri.

Okrem v úvode zmienených jedál si budú môcť športovci pochutiť aj na kuracom tandire, na croissante s pošírovaným vajíčkom, artičokovým krémom, kozím syrom a s hľuzovkou, na údenej solenej merlúze s tapiokou v zeleninovom vývare, chlebovom šaláte v štýle Almado, na sladkých zemiakoch Zaatar s hummusom a chimichurri. Nezabúda sa ani na vegetariánov, pre ktorých je pripravená zaujímavá ponuka vrátane vegetariánskeho hot dogu s chrumkavou cibuľkou, nakladanou červenou kapustou a medovou horčicovou omáčkou. Verejnosť rôzne vegetariánske pochúťky môže ochutnať v stánkoch na námestí Concorde, kde sa budú počas OH konať súťaže v skejtbordingu, 3x3 basketbale a BMX freestyle.

Použité suroviny na výrobu jedál pre olympijskú dedinu zodpovedajú stratégii Paríž 2024, ktorej cieľom je znížiť uhlíkovú stopu stravovania na olympijských hrách na polovicu. Preto je k dispozícii veľa ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných obilnín. Základom ponuky budú aj miestne a sezónne potraviny, ktoré tiež pomáhajú znižovať uhlíkovú stopu. V jedálňach budú vystavené nutričné hodnoty a vplyv jednotlivých jedál na životné prostredie.

Zdroj pre text: https://olympics.com/en/news/special-meals-vegetarian-food-catering-olympics-paralympics-paris-2024

Podujatia a športovci
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva