Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Na Martinengovom memoriáli v šerme Alex Duduc s Plaketou fair play

Alex Duduc s Plaketou fair play, ktorú mu odovzdala Katarína Ráczová.
Foto
KFP SOŠV

V dňoch 18. a 19. novembra znelo v bratislavskej športovej hale Elán rinčanie mierových zbraní.  Viac ako 170 šermiarov z 20 krajín nastúpilo na planše, aby na turnaji v rámci okruhu Európskej šermiarskej konfederácie si zmerali svoje schopnosti. Turnaj je pomenovaný po Ferdinandovi de Martinengo, ktorý je považovaný za zakladateľa slovenského organizovaného športu. V polovici 19. storočia založil v Bratislave aj prvú telocvičňu a šermiarsku školu v tedajšom Uhorsku. Dodnes je po ňom pomenovaný Bratislavský šermiarsky klub. V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku v školách.

Na Martinengovom memoriáli sa nestratili ani naši reprezentanti. V šerme fleuretom žien krásny výsledok dosiahla Rebeka Forgáchová (Klub šermu Šamorín), vekom ešte kadetka, ktorá skončila na treťom mieste. V korde mužov medzi 60 štartujúcimi pekný úspech dosiahol zástupca už spomínaného Bratislavského šermiarskeho klubu Ferdinanda de Martinengo Alex Vladimír Duduc, ktorý reprezentoval Slovensko na júnových Európskych hrách v Krakove. Jeho šieste miesto je pekné a sľubné umiestenie.

Alex Duduc však na turnaji dokázal, že ani ideály a myšlienky fair play nie sú mu cudzie a nezabudne na ne ani v zápale boja. V zápase o postup do finálovej osmičky vo vyrovnanom boji pomohol korigovať nedôslednosť rozhodcu vo svoj neprospech. Alex zápas nakoniec vyhral najtesnejším rozdielom 15:14. Za toto príkladné gesto dostal Plaketu fair play, ktorú mu odovzdala predsedníčka Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) Katarína Ráczová.

Duducovo gesto by určite potešilo aj Ferdinanda de Martinengo, ktorý bol považovaný za veľkého humanistu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV