Šport a olympizmus
2 min. čítania

MOV potvrdil, že výnosy zo ZOH 2022 pre medzinárodné federácie budú nižšie, než pred štyrmi rokmi

Ilustračná fotografia.
Foto
Jakub Súkup

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potvrdil, že príspevok MOV za zimné olympijské hry v Pekingu 2022 pre medzinárodné federácie (IF) zimných športov bude nižší ako boli príspevky MOV za ZOH 2018 v Pjongčangu. MOV sa bude snažiť, aby sa vyrovnali celkovej výške príspevku za ZOH 2014 v Soči. Ten dosiahol sumu 199 miliónov dolárov. Na porovnanieAko podiel z výnosov ZOH 2018 v Pjongčangu MOV rozdelil pre IF zimných športov až 215 miliónov dolárov, čo bolo prekonanie dovtedajšieho maxima výnosov zo ZOH 2010 vo Vancouvri (209 miliónov).

Podľa portálu Inside the Games MOV zdôvodnil pokles výnosov a príspevku pre IF zimných športov zo ZOH v Pekingu dôsledkami koronakrízy. Z tohto dôvodu by organizácia považovala za dobrý výsledok, ak by sa celková výška príspevku dostala na úroveň výnosov zo ZOH v Soči.

„Vzhľadom na významné dôsledky pandémie na prevádzkové náklady (ľudské zdroje, operácie, logistika, protiopatrenia proti šíreniu nákazy a zriadenie uzavretého olympijského okruhu) a na príjmy (obmedzená aktivácia práv, žiadne príjmy z predaja vstupeniek) to bude veľmi dobrý úspech pre olympijské hnutie a pre jeho zainteresované strany," uvádza sa v stanovisku MOV.

Portál Inside the Games poznamenal, že zníženie výnosov zo ZOH 2022 je pre IF zimných športov znepokojujúce, pretože k nižším príjmom v porovnaní s nedávnou minulosťou sa aktuálne pridáva nebývale vysoká inflácia, akú západné ekonomiky nezažili viac než tridsať rokov.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV