Športové aktuality
4 min. čítania

Matej Beňuš sa po Riu a Tokiu pozrie aj do Paríža

Mateja Beňuša čaká už tretia olympijská účasť.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Vodného slalomára Mateja Beňuša čaká na budúci rok v Paríži po Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020 tretia olympijská účasť. Tridsaťpäťročný Bratislavčan bol najlepší spomedzi Slovákov v internom kvalifikačnom súboji v C1 mužov. Po finálových pretekoch Svetového pohára na budúcom olympijskom kanáli vo Vaires sur Marne pri Paríži sa už môže Matej Beňuš pokojne pripravovať na budúcoročný vrchol sezóny.

Slovensko vyšle do Paríža na olympijské hry minimálne štyroch vodných slalomárov. Na septembrových majstrovstvách sveta v Londýne vyjazdili Slováci miestenky pre krajinu v C1 mužov i žien v i K1 mužov a žien. Šancu má ešte na dve miesta v kajakkrose, o ktorých sa bude rozhodovať na budúci rok. Po svetovom šampionáte mala istotu prvenstva v internom nominačnom súboji kajakárka Eliška Mintálová. Teraz sa k nej pridal Matej Beňuš, o ďalších dvoch menách sa rozhodne v sobotu.

Matej Beňuš mal po finále SP zmiešané pocity

Matej Beňuš počas finálových pretekov SP 2023 pri Paríži.
Matej Beňuš počas finálových pretekov SP 2023 pri Paríži.
Foto
Slovenská kanoistika

Beňuš obsadil vo finálových pretekoch SP vo Vaires sur Marne konečné 8. miesto. O dva body mu ušiel na úkor Slovinca Luku Božiča štvrtý titul vo Svetovom pohári. Slovák zvolil odvážnu prudkú jazdu, na olympijskom kanáli však nazbieral štyri trestné sekundy. To ho síce vyradilo z boja o pódium, no jazda nevyšla ideálne ani jeho hlavnému súperovi v boji o OH Markovi Mirgorodskému. Ten mal našliapnuté za popredným časom, najprv však stratil čas na predposlednej protiprúdnej dvadsiatke a následne minul záverečnú bránku. V celkovom poradí pretekov obsadil jedenástu priečku.

„Zatiaľ mám zmiešané pocity, ale som strašne šťastný, že idem na olympiádu,“ povedal pre canoe.sk Matej Beňuš. „Je pravda, že to boli tri nominačné preteky a bolo náročné skoncentrovať sa a ukázať čo v sebe máme. Bohužiaľ, iba jeden z nás môže ísť na olympiádu, a som rád, že som to práve ja. Kanál v Paríži nemá takú stabilitu ako napríklad londýnsky. Je to o improvizácii a správnych reakciách na vodu.“

Alexandrovi Slafkovskému nevyšiel ani šiesty pokus o OH

Najlepší spomedzi Slovákov bol vo finále veterán Alexander Slafkovský, vybojoval siedme miesto s jednou chybou a stratou 2,57 sekundy na víťaza. V predošlých dvoch nominačných pretekoch však nepostúpil do finále, a tak to na olympijskú miestenku nestačilo. Beňuš nebol paradoxne ani v jednom z týchto pretekov v najlepšej štvorke, spomedzi krajanov však podával najkonzistentnejšie výkony.

„Ani šiesty pokus o olympijské hry nevyšiel,“ vyhŕklo z Alexandra Slafkovského podľa canoe.sk. „Išiel som do tejto sezóny, že skúsim. Nepodarilo sa a mal možno som niektoré veci mal spraviť o niekoľko rokov skôr.“ Štyridsaťročný pretekár sa venuje vodnému slalomu už 36 rokov. Bude pokračovať jeho kariéra? „Bude to o tom, či ešte nájdem v sebe chuť ničiť sa znova na vode, alebo to bude niečo iné. Mentálne mi vodný slalom dáva a fyzicky berie. Takto to mám už posledných 5-6 rokov,“ uzavrel Slafkovský.

Premiérový triumf vybojoval Talian Raffaello Ivaldi, ktorý mal vo finále výbornú rýchlosť aj obratnosť. Talian bol navyše na pódiu prvýkrát od roku 2017. Umiestnenie v najlepšej trojke po dlhšej pauze získal aj Franz Anton z Nemecka a so stratou 68 stotín bol na "bedni" prvýkrát od septembra 2021.  Pódium doplnil Španiel Miquel Trave so stratou 1,33 sekundy. Všetci traja mali bezchybnú jazdu.

Božič získal premiérový titul napriek štvrtému miestu vo finále. Manko na Beňuša dokázal zmazať vďaka dvojnásobnej nádielke bodov vo finálovom podujatí SP. Slovák išiel do Francúzska ako líder s náskokom štrnásť bodov, predošlé tituly získal v rokoch 2010, 2015 a 2019. Paradox je, že v tejto sezóne bol v boji o celkový triumf bez individuálneho víťazstva v pretekoch.

V K1 žien najlepšia Stanovská

Medzi kajakárkami bola v piatok spomedzi Sloveniek najlepšia Soňa Stanovská, ktorá skončila jedenásta. Víťazstvo a piaty titul s dvojlistým pádlom vybojovala Austrálčanka Jessica Foxová.

Ďalšia Slovenka Eliška Mintálová neštartovala medzi najlepšou dvanástkou po 50-sekundovej penalizácii v semifinále. Úradujúca vicemajsterka sveta a víťazka predošlého podujatia SP v La Seu mala však už istú miestenku na olympijských hrách v Paríži, ktorú vybojovala na nedávnych MS v Londýne pre krajinu i pre seba. Jej krajanka Michaela Haššová v piatok neštartovala, v rozjazdách skončila na 38. pozícii.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV