Športové aktuality
3 min. čítania

Matej Beňuš chce čo najlepšie spoznať olympijskú vodu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Matej Beňuš
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Na odpočítavanie dní do začiatku olympijských pretekov sa nezameriava, pripravuje sa v osvedčených koľajach. Strieborný medailista z olympijských hier 2016 Matej Beňuš pôjde do Paríža 2024 už ako skúsený matador. Uvedomuje si, že počas posledných troch mesiacov sa môže veľa získať, ale aj veľa pokaziť.

Matej Beňuš absolvoval svoj prvý olympijský štart v Riu de Janeiro a hneď získal striebro. V Tokiu 2020 vyhral kvalifikáciu, vo finále skončil na 6. mieste. Má už dostatok skúseností, ako sa pripraviť na olympijské hry či iné vrcholné preteky.

Skúsený matador: Veľa sa dá pokaziť i získať

„V posledných sto dňoch sa dá ľahko niečo pokaziť, ale aj veľa získať a doladiť niektoré detaily, ktoré rozhodujú. Predovšetkým je dôležité zostať zdravý a nerobiť neoverené veci na tréningoch či vo výžive. Na odpočet dní do začiatku hier sa nezameriavam, idem v starých koľajach prípravy. Poriadne sa chcem rozjazdiť, aby som formu správne vyladil,“ hovorí 36-ročný Bratislavčan.

S blížiacimi sa Hrami XXXIII. olympiády nestúpa jeho nervozita. Zatiaľ je v tréningovej fáze. Počas tohto víkendu by mal absolvovať prvé preteky v Slovinsku a začne sa jarná súťažná časť jeho sezóny. Popretkávaná bude sústredeniami na olympijskej vode v Paríži.

„Prvý vrchol budú majstrovstvá Európy v závere mája v Tacene pri Ľubľane. Absolvujem aj iné preteky. Do začiatku olympiády pôjdem asi štyrikrát do Paríža. Snažím sa tam najazdiť čo najviac kombinácií, nech vodu čo najlepšie spoznám, aby ma počas pretekov nič neprekvapilo,“ povedal Matej Beňuš.

Mateja Beňuša čaká už tretia olympijská účasť.
Mateja Beňuša čaká už tretia olympijská účasť.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zimná príprava bez stresu je výhoda

Francúzi oproti minulému roku kanál trochu zmenili. Charakter vodu a jej prietok však zostali rovnaké. „Kanál mi vyhovuje. Niekedy však nesadne samotná trať pretekov, ako sa stalo mne vo finále v Tokiu. Všetci však máme rovnaké podmienky. Možno len Francúzi majú doma najazdené viac.“

Na rozdiel od tokijských hier pred troma rokmi, pred ktorými musel bojovať o nomináciu až do májových majstrovstiev Európy, sa tentoraz môže naplno sústrediť na prípravu. Miestenku mal istú od jesene. Už len vybojovať si miesto v olympijskom tíme je v kategórii C1 mužov na Slovensku veľmi náročné. O jeden „pľac“ sa uchádzajú štyria kanoisti.

„Je vždy výhoda, ak sa cez zimnú prípravu nemusím stresovať, či sa na olympiádu dostanem. Už na začiatku roka si viem sezónu naplánovať a nemusím ladiť formu na nominačné súboje,“ priznáva Matej Beňuš.

Kanál už dostáva olympijský šat

Na olympijskom kanáli v Paríži už bol viackrát. Ako sa však francúzska metropola pripravuje na olympijské hry však nemal možnosť spoznať. „Z letiska sme išli priamo do areálu a po skončení sústredenia späť na letisko. Na ňom som si však všimol plagáty a bilbordy pripomínajúce, že sa olympijské hry blížia. V samotnom areáli nášho kanála pri našej poslednej návšteve už začali pracovať traktory. Stavali základy pre tribúny. Začali sa práce, aby areál dýchal olympijskou atmosférou,“ dodal Matej Beňuš.

Podujatia a športovci
Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV