Športové aktuality
3 min. čítania

Úvodné predolympijské sústredenia Mateja Beňuša bez diery v lodi

Mateja Beňuša čaká už tretia olympijská účasť.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Všetko smeruje k 27. a 29. júlu 2024. Strieborný olympijský medailista z Ria de Janeiro 2016 vo vodnom slalome Matej Beňuš sa po zimnej prestávke vrhol opäť do perejí divokej vody a celú svoju prípravu ladí na Hry XXXIII. olympiády. V Paríži ho čaká 27. júla kvalifikácia C1 mužov a o dva dni neskôr by chcel pádlovať aj v semifinále a predovšetkým vo finále o olympijské medaily.

Matej Beňuš absolvoval v predošlých týždňoch sústredenia na Reunione a v Spojených arabských emirátoch. V oboch destináciách našiel ideálne podmienky na tréning. Snažil sa najazdiť čo najviac na divokej vode a rozjazdiť sa po zimnej prestávke, aby mal v rukách potrebný cit.

„Sústredenia sa podarili, všetko išlo podľa plánu a odtrénovali sme všetko, čo sme mali. Venoval som sa nabratiu objemu na vode, voľného času som mal minimum. Svaly a ruky si potrebovali zvyknúť na pohyby, ktoré dlhšie nezažili. Počas zimy som síce pádloval na Dunaji v Karloveskom ramene, ale na divokej vode je ten pohyb v lodi o čosi iný. Neviem, čím to je, ale bez ohľadu na dĺžku prestávky mám po zopár dňoch prípravy vždy pocit, že som už v strede sezóny,“ povedal s úsmevom Matej Beňuš.

Na Reunione a v arabskom Al Aine sú odlišné kanály. Na ostrove v Indickom oceáne je voda ľahšia, je na nej potrebné viac pádlovať. Je ideálna na rozjazdenie po zime. V púštnom kanáli na Arabskom polostrove je vďaka veľkým kameňom rýchla voda. Lode sa tam oveľa viac ničia ako inde. „Určite som nespravil žiadnu veľkú dieru, keďže mi do lode počas tréningov netieklo. Po návrate z nadchádzajúceho sústredenia v Paríži však bude potrebovať aj servis,“ priznal Matej Beňuš.

Matej Beňuš
Matej Beňuš
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Člen Športového centra polície sa spolu s ďalšími reprezentačnými kolegami budúcu stredu vydá na ďalšie sústredenie, tentoraz na olympijskú vodu do Paríža. Na kanáli na predmestí francúzskej metropoly v predošlých mesiacoch jemne popresúvali prekážky, čím čiastočne zmenili pulz vody. Slovenskí reprezentanti si vyskúšajú olympijský kanál počas krátky blokov nielen na budúci týždeň, ale do začiatku OH ešte niekoľkokrát. Každý mesiac by mali absolvovať do Francúzska jeden, dva výjazdy.

„Na olympijské hry ešte nemyslím, sú pomerne ďaleko. Ak by som už dnes myslel na olympijský štart, bolo by to asi zväzujúce. Celá moja príprava smeruje na 27. júla, keď sa začína moja súťaž. Oproti predošlým hrám v Tokiu mám väčší pokoj na prípravu, nemusím sa od začiatku roka sústrediť na nominačné boje, ale len na olympiádu,“ uviedol skúsený kanoista.

Pred olympijským štartom si svoju výkonnosť plánuje vyskúšať vo viacerých pretekoch, keďže ho nebaví len neustále trénovať. Aj keď má istotu miesta v reprezentačnom tíme, chce štartovať aj na domácich nominačných pretekoch v Čunove. Plánuje ísť aj na májový európsky šampionát do Tacenu a absolvovať aj všetky preteky Svetového pohára.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV