Športové aktuality
Rozhovor
Baku / XV. letný EYOF
6 min. čítania

Libor Charfreitag: „Naši mladí športovci si myslia, že keď je súper z veľkej krajiny, tak musí byť zákonite aj lepší. Nemusí”

Ambasádor a zástupca vedúceho výpravy na EYOF 2019 v Baku Libor Charfreitag.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Bývalý majster Európy, bronzový z majstrovstiev sveta, olympionik a držiteľ niekoľkých slovenských rekordov v hode kladivom Libor Charfreitag už profesionálnu kariéru športovca síce na klinec zavesil, no športu zostal verný aj naďalej. Na XV. Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) 2019 v Baku bol nielen ambasádorom, ale aj zástupcom vedúceho výpravy. Čo všetko bolo jeho úlohou a ako vníma výkony našich športovcov?

Aká bola vaša reakcia, keď vás Slovenský olympijský a športový výbor oslovil s tým, aby ste šli so slovenskou mladou výpravou na EYOF 2019 v Baku v pozícii ambasádora a zástupcu vedúceho výpravy? 

Priznám sa, že ma to prekvapilo. Tomuto nápadu som sa však veľmi potešil a keďže mi to moje pracovné povinnosti dovolili, súhlasil som. Tešil som sa, že pôjdem pomôcť našim mladým športovcom a podporiť ich pri prekonávaní samých seba i svojich súperov.

Snažím sa ich povzbudiť a vytvoriť pre nich také podmienky, aby na svoje súťaže nastupovali uvoľnene a bez stresu. 

Čo bolo vašou hlavnou motiváciou, aby ste sem prišli?

Veľmi rád pomôžem a odovzdám niečo z toho, čo som sa za dlhé roky športovej kariéry naučil. Kedysi to niekto učil mňa, teraz je čas všetko poslať ďalej. Mám rád výzvy a byť v Baku ako ambasádor či zástupca vedúceho výpravy je jedna z nich. Rád s našimi mladými športovcami prehodím pár slov, pýtam sa ich na ich pocity a rozprávame sa. Snažím sa ich povzbudiť a vytvoriť pre nich také podmienky, aby na svoje súťaže nastupovali uvoľnene a bez stresu.

Libor Charfreitag s vedúcim výpravy na EYOF 2019 v Baku Borisom Demeterom pri práci.
Libor Charfreitag s vedúcim výpravy na EYOF 2019 v Baku Borisom Demeterom pri práci.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

Úloha ambasádora je v tomto prípade jasná – podporovať športovcov a odovzdať im svoje skúsenosti. Vy ste však v Baku aj ako zástupca vedúceho výpravy. Čo všetko máte na starosti? 

Mojou úlohou je spolu so šéfom výpravy zabezpečiť hladký priebeh podujatia pre celý tím. Vybavovať niekoľko dôležitých organizačných záležitostí, zúčastňovať sa na ravidelných technických poradách všetkých tímov. Dôležité informácie potom tlmočíme trénerom a komunikujeme s nimi, ak niečo potrebujú. Potom je mojou úlohou pripraviť kanceláriu, miestnosť pre lekára a maséra tímu či miestnosť pre porady. Ak sa vyskytnú nejaké zmeny či dôležité informácie, musíme o tom hneď informovať vedúcich športov. Tých úloh je veľké množstvo a väčšinou prídu neočakávane a neplánovane. Sme tu jednoducho preto, aby sme zabezpečili všetky požiadavky od organizátora, formality a odbremenili od nich trénerov a najmä samotných športovcov. Tí sa musia sústrediť na svoje výkony, na všetko ostatné sme tu my.

Vedel som si predstaviť, ako také podujatie vyzerá, keďže som sa na podobných pravidelne zúčastňoval ako športovec. Konečne som mal možnosť vidieť to celé aj z druhej strany.

Aké boli vaše očakávania od podujatia pred samotným príchodom? 

Nad tým som sa veľmi nezamýšľal. Vedel som si predstaviť, ako také podujatie vyzerá, keďže som sa na podobných pravidelne zúčastňoval ako športovec. Konečne som mal možnosť vidieť to celé aj z druhej strany. Je to iné. Úplne iné, miestami veľmi vyčerpávajúce, ale na druhej strane veľmi dôležité.

Libor Charfreitag mladých športovcov povzbudzoval priamo na športoviskách.
Libor Charfreitag mladých športovcov povzbudzoval priamo na športoviskách.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

Čo hovoríte na samotnú organizáciu podujatia? Prekvapilo vás niečo v pozitívnom, ale aj negatívnom slova zmysle?

Áno, to vždy. Samotná organizácia každého jedného podujatia prebieha určitým vývojom. Tak to bolo aj tu, čo znamená, že každým dňom sú samotná organizácia a denné aktivity lepšie a plynulejšie. Po pár dňoch sa to vždy dostane do fungujúceho trendu a prebieha takmer bez problémov. Ak by som mal byť konkrétny, tak pozitívne ma prekvapilo ubytovanie, ochota dobrovoľníkov či vybavenosť športovísk. Negatívne som vnímal stravovanie, bezpečnostné kontroly a miestami dopravu.

Je vidieť, že každý z nich bral podujatie zodpovedne. Bola z nich cítiť nervozita, veď sú to pre nich doposiaľ najväčšie preteky v živote.

Prejdime teraz k našim športovcom. Ako hodnotíte ich výkony na tohtoročnom Európskom olympijskom festivale mládeže? 

Máme niekoľko umiestnení do 10. miesta a jednu bronzovú medailu. U takto mladých športovcov sú to skvelé umiestnenia. Len to si uvedomia až o pár rokov. Je vidieť, že každý z nich bral podujatie zodpovedne. Bola z nich cítiť nervozita, veď sú to pre nich doposiaľ najväčšie preteky v živote. Vždy budú prekvapenia i sklamania a tak je to v každom jednom tíme, ktorý tu je. Dôležité však je, že sú mladí, chcú športovať a súťažiť – to je hlavný predpoklad toho, že výsledky sa v budúcnosti dostavia.

Vidím to aj na týchto deťoch. Vidím, ako ustráchane chodia okolo svojich súperov, ako sa boja niečo opýtať. Myslia si, že keď je súper z veľkej krajiny, tak musí byť zákonite aj lepší. Nemusí. 

Ako vnímate našich mladých športovcov v porovnaní so športovcami z iných krajín, najmä tých, ktoré sú vnímané ako vyspelejšie? Za mnohými krajinami výkonnostne zaostávame, v čom to podľa vás je? 

Na túto otázku neexistuje priama odpoveď. Ani jednoduchá. Podľa môjho názoru je to kombinácia niekoľkých veci, na ktoré sa musí prihliadať. Zásadne si však myslím, že jeden aspekt je u všetkých našich športovcov rovnaký, a to je náš postoj. Naša mentalita, naše emócie.  Vidím to aj na týchto deťoch. Vidím, ako ustráchane chodia okolo svojich súperov, ako sa boja niečo opýtať. Myslia si, že keď je súper z veľkej krajiny, tak musí byť zákonite aj lepší. Nemusí. Majú pocit, že keď sa nachádzajú v polovici štartového poľa, tak sa tak umiestnia aj v pretekoch. Rozmýšľajú veľmi v malom a nemajú dostatočné sebavedomie. Toto všetko je však dlhoročný proces medzi trénerom, športovcom a rodinou. Malo by sa na tom viac pracovať, otvorí to úplne inú dimenziu ďalších možností.

Libor Charfreitag háže kladivom počas finále 27. augusta 2007 na MS v japonskej Osake. Charfreitag si výkonom 81,60 vybojoval bronzovú medailu.
Libor Charfreitag háže kladivom počas finále 27. augusta 2007 na MS v japonskej Osake. Charfreitag si výkonom 81,60 vybojoval bronzovú medailu.
Foto
TASR

 

Už 15. ročník letného Európskeho olympijského festivalu mládeže sa tentokrát koná vo viac ako dvojmiliónovom hlavnom meste Azerbajdžanu. Ako sa vám v Baku páči? 

Mesto je prekrásne, centrum neskutočne čisté a pekné. Množstvo architektonických skvostov, dobré cesty  a veľa zelene. Mal som možnosť vidieť pár lokálnych atrakcií, avšak najviac sme z mesta videli z autobusov pri preprave na športoviská či ceremoniály. Nepáči sa mi však, ako miestni šoférujú. Nepoužívajú smerovky a nedodržiavajú pravidlá, kvôli čomu občas vznikajú nebezpečné situácie.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV