Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Jediná slovenská volejbalistka s dvoma olympijskými účasťami Hilda Mazúrová oslavuje osemdesiatku

Baner Hildy Mazúrovej pri jej uvádzaní do Siene slávy slovenského volejbalu v roku 2019.
Foto
SVF

Zo Slovenska si doteraz pod piatimi kruhmi zahralo iba päť volejbalistiek. Len jedna z nich bola členkou česko-slovenského olympijského tímu až dva razy – Hilda Mazúrová. Rodáčka zo Spišských Tomášoviec – Hadušoviec, ktorú v roku 2019 uviedli do Siene slávy slovenského volejbalu a ktorej meno od tohto roku nesie pohár pre víťazný tím ženskej Niké extraligy, oslavuje vo štvrtok 17. augusta osemdesiatku.

Hilda Mazúrová bola dlhoročnou oporou reprezentačného družstva ČSSR. Dvakrát bola jeho členkou na olympijských hrách a v roku 1967 sa podieľala na zisku bronzovej medaily na ME v Turecku.
Hilda Mazúrová bola dlhoročnou oporou reprezentačného družstva ČSSR. Dvakrát bola jeho členkou na olympijských hrách a v roku 1967 sa podieľala na zisku bronzovej medaily na ME v Turecku.
Foto
Archív SOŠM

Hilda Mazúrová, rodená Pisarčíková, vyrastala v Harmónii pri Modre. Tam aj začala s volejbalom, ale popri ňom sa venovala aj atletike, plávaniu a behu na lyžiach. Všestranný pohybový základ potom vo volejbale výborne zužitkovala. Na palubovke síce nevynikala vysokou postavou, ale bola veľmi pohyblivá a mala výborný výskok. Predstavovala univerzálnu hráčku, ktorá vynikala pri smečoch, nahrávkach i blokoch. Neskôr hovorila, že ak by v tých časoch existoval post libera, tak by jej hráčska kariéra trvala oveľa dlhšie...

Veľké volejbalové meno si získala v Slávii UK Bratislava, ktorej členkou sa stala v roku 1960 pred začiatkom štúdia na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Dlhšie jej však trvalo, kým sa stala stabilnou hráčkou základnej zostavy. Počnúc sezónou 1963/64, počas ktorej mala dvadsať rokov, sa však na dlhé roky stala neodmysliteľnou oporou najlepšieho slovenského ženského družstva. Hrávala zaň až do roku 1974.

So Sláviou UK Bratislava Hilda Mazúrová v roku 1965 vyhrala Spartakiádny pohár a následne získala tri tituly majsterky ČSSR v sérii – v rokoch 1966, 1967 a 1968. Vďaka týmto úspechom odohrala viacero zápasov v Európskom pohári majstrov.

Od roku 1965 bola aj stabilnou členkou reprezentačného družstva ČSSR. V čs. reprezentácii odohrala v rokoch 1963 – 1972 spolu 214 medzištátnych zápasov. V roku 1967 bola Hilda Mazúrová spolu s ďalšími slávistkami Júliou BendeovouPavlínou Kohútovou-Štefkovou členkou družstva ČSSR, ktoré na európskom šampionáte v Turecku získalo bronzové medaily.

O rok neskôr si táto trojica zahrala aj na olympijských hrách v Mexico City, kde družstvo ČSSR obsadilo šieste miesto. Mazúrová si ako jediná zo slovenského tria na OH 1968 olympijský štart zopakovala v Mníchove 1972. Tam sa s ňou na siedmom mieste tímu podieľali aj jej ďalšie klubové spoluhráčky Mária Mališová a Darina Kodajová.

Hilda Mazúrová v drese Slávie UK Bratislava nad sieťou pri smeči.
Hilda Mazúrová v drese Slávie UK Bratislava nad sieťou pri smeči.
Foto
Archív SOŠM

Jej vrcholná hráčska kariéra sa skončila v roku 1974, keď zo Slávie UK odišla na sedem sezón do Tatrana Devín. V Slovenskej národnej lige s ním získala v troch ročníkoch súťaže celkové víťazstvo. Kariéru zakončila už po dovŕšení štyridsiatky v ročníku 1983/1984 v Slávii SVŠT Bratislava.

Neskôr pracovala ako učiteľka na Katedre telesnej výchovy na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Zároveň sa venovala trénerskej práci napríklad v STU Bratislava, Slávii UK Bratislava, VK Komárno, či v Doprastave Bratislava.

Slovenský olympijský výbor (SOV) v roku 2003 ocenil zásluhy Hildy Mazúrovej udelením Bronzových kruhov SOV. V roku 2008 jej Medzinárodný olympijský výbor udelil výročný diplom Ženy a šport.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantke Hilde Mazúrovej srdečne blahoželá!

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV