Reportáž
Bratislava
5 min. čítania

Hodnotenie talentov z "Ukáž sa!" je už v plnom prúde

Členovia správnej rady Nadácie SOŠV si dávajú na výbere finalistov maximálne záležať. Celkom vpravo sedí Ján Barczi.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V nedeľu 14. júla 2019 uplynul termín posielania prihlášok do grantového programu "Ukáž sa!". Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru tento rok organizuje už jeho 4. ročník. Pre budúce športové hviezdy, jednotlivcov a športové kolektívy od 12 do 18 rokov vyčlenila 60-tisíc eur. Členovia správnej rady nadácie tento týždeň zasadli na spoločnom stretnutí v športovom rezorte x-bionic® sphere, aby vyhodnotili prihlášky a vybrali 12 individuálnych finalistov a 6 kolektívov.  

Na videu záleží

Organizátori projektu obdržali rekordných 181 žiadostí (140 individuálnych a 41 kolektívnych). Niektorí sa uchádzajú o grant už po druhý či tretí raz. Finalistov vyberajú členovia správnej rady Nadácie SOŠV spolu s ambasádorom projektu Tomim "Kidom" Kovácsom podľa viacerých kritérií. Obdržali množstvo kvalitne spracovaných žiadostí, preto výber najlepších nie je jednoduchý a potrvá niekoľko dní. "Tento rok máme viac prihlášok ako v minulosti, približný nárast je o 10 - 15 percent. Typickou črtou je, že do projektu sa prihlásilo viac dievčat. Najťažšou časťou projektu je práve výber finalistov, keď vyberáme len 12 jednotlivcov a 6 kolektívov. Tento rok boli žiadatelia veľmi tvoriví, vo videách sme videli veľmi dobré nápady," priblížil náročnosť finálového výberu predseda správnej rady Dušan Guľáš. Vzápätí načrtol recept na úspech. "Určité percento žiadostí je aj takých, že žiadatelia poslali len video z tréningu, čím nás veľmi nezaujali. Mňa vždy oslovia žiadosti, ktoré sú s podtónom, že dotyčný športovec sa nevzdáva a vie sa po páde opäť postaviť na nohy a verí v to, že výsledky dosiahne tvrdou prácou a tréningom,“ dodal Guľáš.

Pri ťažkom rozhodovaní zaváži aj sociálny aspekt 

Náročnosť výberu najlepších potvrdila aj čerstvá dvojnásobná mamička Martina Gogolová, ktorá kolegom pomáha aj tento rok popri materských povinnostiach. "Tohtoročné rozhodovanie je náročné ako každoročné, pretože každý rok chodí veľa dobrých žiadostí. Hodnotíme športový aj sociálny aspekt a či si dal športovec záležať na videu. Myslím si, že vyberieme peknú 12-tku jednotlivcov a 6-tku kolektívov. My sa veľmi tešíme, že peniaze, ktoré rozdelíme, niekomu naozaj pomôžu. Toto je najkrajšia myšlienka celého projektu," teší sa slovenská kajakárka. Aj oná má predstavu o tom, ako by adepti na grant mohli zaujať porotu. "Myslím si, že žiadatelia by mali byť vo videu originálni. Vo videu by určite mali hovoriť a mali by si dať záležať, nakoľko to je ich prezentácia. Je tu aj tá možnosť, že keď si ich video pozrie veľa ľudí, tak si nájdu aj nových sponzorov a môže im to pomôcť do budúcnosti," radí Gogolová.

Pod vedením predsedu správnej rady Nadácie SOŠV poctivo posudzuje žiadosti aj olympionička Martina Gogolová s čerstvým rodinným prírastkom.
Pod vedením predsedu správnej rady Nadácie SOŠV poctivo posudzuje žiadosti aj olympionička Martina Gogolová s čerstvým rodinným prírastkom.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

Prihlasujú sa aj nadšenci menej populárnych športov

"Teší ma, že projekt 'Ukáž sa!' oslovil toľko mladých ľudí a že vynaložili námahu zamyslieť sa nie len nad tým, čo chcú v športe dosiahnuť, ale podať nám aj určité svedectvo, prečo ich oslovil ten-ktorý šport a v čom vidia výhody športu, ktorý si vybrali. Prvýkrát, odkedy tento projekt beží, sa nám prihlásil aj šermiar a som veľmi rada, že sa do projektu zapojil a predstavil nám, aký je šerm krásny šport," vyznala bývala úspešná šermiarka a držiteľka mnohých olympijských ocenení Katarína Ráczová. Stručne pochválil úroveň žiadateľov aj ďalší člen správnej rady Pavol Mutafov: "Medzi žiadateľmi je množstvo dravých a športu oddaných ľudí, ktorí chcú niečo dosiahnuť".

Zľava Zuzana Vodáčková, Anton Siekel, Martina Gogolová, Zuzana Rehák Štefečeková, Katarína Ráczová. Popredí Tomi "Kid" Kovács, za ním "schovaný" Juraj Minčík a Dušan Guľáš.
Zľava Zuzana Vodáčková, Anton Siekel, Martina Gogolová, Zuzana Rehák Štefečeková, Katarína Ráczová. Popredí Tomi "Kid" Kovács, za ním "schovaný" Juraj Minčík a Dušan Guľáš.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Radosť z projektu zdupľoval aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. Rovnako nabáda budúcich žiadateľov o dostatočný dôraz na kvalitu videoprezentácie. "Veľmi sa teším, že narastá počet záujemcov, ktorí sa prihlasujú do projektu 'Ukáž sa!'. Svedčí to o tom, že tento projekt má svoje opodstatnenie a pomáha športovcom, ktorí z rozličných dôvodov majú niekedy problémy financovať svoju športovú kariéru. Odporučil by som im, aby sa v budúcnosti viac venovali príprave prezentačného videa. Nejde totiž iba o to, aby presvedčili nás, ako členov Nadácie, ale aj možných fanúšikov a svojich podporovateľov. Pretože čím majú atraktívnejšie video, tým je väčšia šanca, že dostanú vo finále hlasy svojich priaznivcov," zakončil šéf SOŠV

Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 180-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov. Mená tohtoročných finalistov sa dozvieme na budúci týždeň. O ich konečnom poradí rozhodne verejnosť online hlasovaním od 1. do 31. augusta na webovej stránke programu.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV