Športové aktuality
3 min. čítania

Dvojgólový Juraj Slafkovský si zámenu písmeniek v priezvisku všimol až po zápase

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juraj Slafkovský otvoril slovenský strelecký účet na olympijskom turnaji v Pekingu.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Juraj Slafkovský sa stal najmladším strelcom slovenského gólu na olympijskom hokejovom turnaji. V pekinskom štvrtkovom zápase s Fínskom (2:6) sa presadil hneď dvakrát a takmer sa zapísal do historických štatistík olympijských hokejových turnajov.

Najmladší hokejista slovenského výberu v Pekingu otváral skóre úvodného duelu Slovenska na olympijskom turnaji v 11. min, ďalší presný zásah pridal v 32. min.

Prvý od čias Kirraneho či Olczyka

Naposledy dal sedemnásťročný hokejista aspoň dva góly v jednom stretnutí na zimných olympijských hrách v roku 1948, keď Američan Jack Kirrane strelil hetrik proti Poľsku. Olympijské turnaje mali mladšieho strelca ako košický rodák naposledy v roku 1984, keď sa v americkom tíme presadil útočník Ed Olczyk. Slafkovský sa presadil vo veku 17 rokov, 10 mesiacov a 11 dní. V 17. reprezentačnom vystúpení strelil svoj druhý a tretí gól v najcennejšom drese.

„Mám radosť, že sa mi podarilo skórovať. Dal som dva góly, ale nemáme tri body a to je problém. Oveľa radšej by som však góly vymenil za víťazstvo. V každom zápase nastupujem s cieľom, aby môj tím vyhral. Preto hráme hokej,“ zopakoval známe vety Slafkovský v mixzóne.

O priezvisku na drese sa dozvedel až v mixzóne

V zápase korčuľoval v drese, na ktorom mu svietilo nesprávne napísané priezvisko. Namiesto Slafkovský tam mal Slafkovksý. Slovenská výprava už požiadala o nápravu. Samotný Juraj sa o zámene dvoch písmeniek dozvedel sa o nej až od novinárov v mixzóne. „Vážne? Ja som si to vôbec nevšimol,“ priznal.

Odchovanec HC Košice, ktorý si zahral už na vlaňajšom svetovom šampionáte v Rige, pred stretnutím nepociťoval žiadnu nervozitu. Tá nebola vidieť ani na ľade, na ktorom bol jeden z najlepších slovenských hráčov. S Fínmi zvádzal jeden súboj za druhým, okrem gólov vybojoval aj jednu presilovku.

„Stres som pred zápasom nemal. Sústredím sa predovšetkým na svoju hru a snažím sa pomáhať tímu v ofenzíve a defenzíve,“ priznal.

Spôsob hry Fínov očakával

Slováci nenadviazali na dobrý úvod stretnutia a rýchle vedenie 1:0. Urobili chyby v obrane, viackrát prepadli a posadili Fínov na koňa. Suomi rýchlo odskočili na 4:1, po ďalšom slovenskom góle pridali ešte svoje dva. Slovenskí hokejisti vedia, že proti súperom, ako je Fínsko, sa podobné zaváhania nevyplácajú.

Spôsob hry, ktorý predvádzali severania, Juraj Slafkovský očakával. Už tretiu sezónu hrá vo Fínsku za TPS Turku. „Vedel som, že budú vyčkávať a snažiť sa rýchlo udrieť, keď budú mať čistý puk. Presne sa potvrdili moje očakávania. Keď sa z tohto zápasu poučíme a nebudeme prepadávať, môžeme byť úspešní,“ vyslovil sa hokejový reprezentant.

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva